Черговий "наступ" на Харків. Давайте розставимо всі крапки над "і"
Черговий "наступ" на Харків. Давайте розставимо всі крапки над "і"

Черговий "наступ" на Харків. Давайте розставимо всі крапки над "і"

Про загрозу просування російських військ на північний схід України висловився військово-політичний оглядач

Черговий "наступ" на Харків…

Весь 2022-й та половину 2023-го року я час від часу змушений був коментувати загрозу наступу РОВ на Одесу та намір окупантів захопити місто. У 2022-му ця загроза була максимально великою, але згодом вона почала знижуватися, а сама проблематика загрози була більш дратівливою, у тому контексті, в якому вона подавалася, ніж конструктивною.

І зараз я виразно бачу котрий місяць поспіль аналогічне розхитування інформаційного простору загрозою наступу та окупації Харкова.

Давайте відразу розставимо всі крапки над "і".

Загроза для Харкова була, є і буде, доки не закінчиться війна. Але загрозу слід оцінювати раціонально та здорово, а не панічно та безрозсудно.

Сам наратив був вкинутий через "Медузу", яка хоч і вважається умовно-опозиційною, але це російський інформаційний ресурс, а все російське — це діагноз. Якщо хтось ще не зрозумів на 10-й рік війни, а для когось 3-й, то нагадую.

І головне, якщо ви чуєте про евакуацію якогось села чи н.п. то хоча б варто напружитись і подивитися, що то за село і де воно знаходиться. Та сама Гоптівка — це село у 2 км від кордону з Росією, по суті, вона на лінії бойових зіткнень, куди прилітають навіть 82-мм міни, не кажучи про всі інші засоби ураження.

Тепер щодо загрози для Харкова… На прикладі Авдіївки.

У ході наступу на Авдіївку РОВ залучили у піковій фазі 80 тис. тіл. У резерві було близько 15 тисяч. Компенсація безповоротних втрат (200-х) перевищила 20 тис. тіл. Таким чином, у п’ятимісячному наступі на Авдіївку площею 29 км² було залучено близько 120 тисяч людського ресурсу. І це я навіть не став підраховувати компенсацію повернення втрат (300-х) протягом усього наступу.

А зараз питання. Яке потрібне угруповання військ, щоб розпочати наступ, оточити та розгорнути міські бої у Харкові? І чи є воно зараз, чи буде присутнє в найближчому майбутньому поблизу кордону з Харківською областю?

Відповідь проста. Мінімум 500 тис. тіл, що повністю штатно укомплектовані технікою і мають резерв не менше 100-150 тис. тіл. При формуванні саме такого ударного угруповання можна говорити про небезпеку для Харкова, яка зростає, але ось у тому й річ, що такої кількості РОВ немає навіть на тимчасово окупованих територіях у зоні БД. Щобільше, забезпечити таке угруповання Росія не має можливості в короткий термін і це дуже тривалий і не непомітний процес, на який буде відповідна реакція.

Видихайте та ретельніше фільтруйте інформацію.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги за темою
Росія війна Харків
Джерело матеріала
loader
loader