Це не зовсім великодня випічка, однак вона полюбилась українським кулінарам
Ми розповідали, як на Великдень приготувати смачну Олександійську "нічну" пасочку. Якщо ж ви шукаєте щось незвичне, зверніть увагу на наступний рецепт. Панеттоне — це традиційна італійська різдвяна випічка, однак вона дуже нагадує нашу традиційну паску.
Ділимось рецептом українського кулінара Євгена Клопотенко. Кулінар дещо видозмінив його, зокрема, зменшив кількість масла. Але все одно виходить дуже і дуже смачно. З такої кількості компонентів у вас вийдуть дві-три невеликі паски.
Інгредієнти:
- 600 г борошна
- 1 пакетик сухих дріжджів (на 500 г борошна)
- 150 г цукру
- 120 мл натурального йогурту
- 220 мл теплої води
- 50 г вершкового масла
- 1 ст. л. маку
- 2 жовтки + 1 для змащування
- 100 г родзинок
- 10 г цукру ванільного
- 1 ст. л. молока
- 1 ст. л. цедри апельсина (з половини апельсина або лимона)
- 1/2 ч. л. солі
Спосіб приготування:
- Змішуємо дріжджі з 220 мл теплої води (38°C), 10 г ванільного цукру та 75 г звичайного цукру. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 20 хвилин.
- Для опари змішуємо 2 яєчних жовтки з 75 г цукру, 120 мл йогурту, 50 г м'якого вершкового масла та 1/2 ч. л. солі. Додаємо 1 ст. л. апельсинової цедри та 1 ст. л. маку. Перемішуємо віничком або лопаткою до однорідності.
- Додаємо до опари дріжджі. Акуратно перемішуємо, додаючи борошно невеликими порціями. Вимішуємо тісто.
- Змащуємо велику миску олією. Викладаємо тісто в миску. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години. Тісто має значно збільшитися в розмірах.
- Змішуємо 100 г родзинок з цукровою пудрою. Обминаємо тісто, додаючи родзинки.
- Заповнюємо форми для паннетоне тістом на третину. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на 1-1,5 години. За цей час тісто повинне піднятися до країв.
- Змащуємо верхівки паннетоне сумішшю 1 жовтка та 1 ст. л. молока. Розігріваємо духовку до 180°C. Випікаємо протягом 30-45 хвилин.
Коли паннетоне охолонуть, покриваємо їх глазур'ю та за бажанням прикрашаємо апельсиновими цукатами. До речі, ми ділились рецептом найпростішої глазурі— її можна приготувати всього за 30 секунд.