Щороку, починаючи з 2004 року, некомерційна організація Environmental Working Group складає рейтинг продуктів з найбільшою кількістю пестицидів, який вони називають Брудна дюжина.
Полуниця – найбрудніша
Формування Брудної дюжини опирається на дані Міністерства сільського господарства США та Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів.
Усі 12 фруктів і овочів з цього чорного списку містять величезні дози пестицидів, пов’язані з такими проблемами, як викидні, вроджені дефекти та проблеми з розвитком у дітей.
Уже багато років Брудну дюжину очолюють полуниця та шпинат. Виноград цього року піднявся з восьмого аж до четвертого місця. Замикає список спаржева квасоля. Це її постійне місце багато років.
Повний список Брудної дюжини
- Полуниця.
- Шпинат.
- Листова капуста.
- Виноград.
- Персики.
- Груші.
- Нектарини.
- Яблука.
- Болгарський і гострий перець.
- Вишні.
- Чорниця.
- Спаржева квасоля.
Як вивести пестициди з ягід, овочів і фруктів
Експерти не залишили споживачів сам на сам з цією тривожною інформацією. Вони ще й дали рекомендації, як зменшити кількість пестицидів і, тим самим убезпечити себе і дітей від можливих негативних наслідків.
Дієтологиня Карісса Геллоуей назвала дії, які обов’язково варто зробити, перш ніж ласувати плодами чи готувати з них якісь страви.
Перше. Добре промийте овочі і фрукти під холодною водою
Друге. Замочіть їх у холодній воді на годину чи дві. Потім воду злийте. Цього буде досить, щоб суттєво зменшити вміст пестицидів.
Третє. В жодному випадку не використовуйте для миття і очищення овочів і фруктів соду, оцет, мило чи інші миючі засоби, як роблять деякі господині, намагаючись краще вимити продути.
Це лише зіпсує їх і додасть нові шкідливі речовини до вже наявних пестицидів.