Діагностування хвороб соняшнику на території України та планування фунгіцидного захисту
Діагностування хвороб соняшнику на території України та планування фунгіцидного захисту

Діагностування хвороб соняшнику на території України та планування фунгіцидного захисту

Важливість соняшнику як основної олійної культури для України складно переоцінити. Навіть незважаючи на те, що прибутковість його вирощування суттєво знизилась, за підсумками 2023 року соняшник та соняшникова олія як основний продукт переробки, що експортується, навряд чи втратять своє значення для аграрного сектору економіки країни.

Тож наше завдання полягає в тому, щоб отримати максимально можливий рівень урожаю хорошої якості (з високим вмістом олії) за раціонального рівня витрат. А, як відомо, утворення олійних клітин у рослині соняшнику — це чутливий до стресових умов, абіотичних і біотичних факторів процес. Клітини, в яких накопичується олія, формуються в сім’янці після запліднення в сім’ядолях. Процес закінчується через 14–16 діб після початку цвітіння, й погодні умови та ураження хворобами у цей період можуть суттєво вплинути на вміст олії — до 50%. Тому ми, як агрономи, повинні зробити все необхідне для забезпечення нормального функціонування листового апарату в цей час, результатом чого буде максимальний вміст олії, виповнене насіння, а отже і високий та якісний урожай.

Звісно, ціни на врожай диктують свої умови, змушуючи переглядати технологію вирощування й економити практично на всіх її складових. Водночас в умовах оптимізації витрат є значні ризики того, що за недостатнього, наприклад, захисту від хвороб ми можемо втратити значну частину врожаю, що зрештою призведе до збитковості. Тому мета даної статті розглянути ключові хвороби соняшнику, які найчастіше діагностувалися за останні три сезони, їхні біологічні особливості та шкодочинність, щоб у підсумку сформувати рекомендації для побудови раціональної схеми захисту від хвороб.

Джерело матеріала
loader
loader