У НСЗУ розповіли, чи можна відвідувати пацієнта в реанімації та як довго дозволять там перебувати
У НСЗУ розповіли, чи можна відвідувати пацієнта в реанімації та як довго дозволять там перебувати

У НСЗУ розповіли, чи можна відвідувати пацієнта в реанімації та як довго дозволять там перебувати

Експерти Національної служби здоров’я (НСЗУ) розповіли, що багато українців досі не знають, що реанімації відкриті. Тобто пацієнта в реанімації можна відвідувати і залишатися поруч тривалий час.

– Реанімації відкриті для родичів або знайомих пацієнтів. Вільний доступ затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я у 2016 році, – йдеться в повідомленні.

Забезпечення права пацієнтів

Також зазначається, у вимогах багатьох медичних пакетів, за якими НСЗУ укладає договори з медзакладами, прописано окремим пунктом забезпечення права пацієнтів, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії (ВІТ), на допуск до них відвідувачів 24 години на добу в будь-який день тижня.

Зараз дивляться

Тому кожна лікарня, де є палати або відділення інтенсивної терапії, має забезпечити право на допуск до пацієнта 24/7, наголосили в НСЗУ Один відвідувач може перебувати в пацієнта без обмежень за часом. Одночасно може бути не більше двох осіб.

Не обов’язково родичі

У НСЗУ роз’яснили, що відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків. Але ті, хто не є батьками пацієнта-дитини, мають право на допуск до реанімації лише за умови наявності усної згоди одного з батьків пацієнта-дитини або законних представників.

Дотримання правил

Вільний доступ до реанімації передбачає дотримання певних правил. Наприклад:

потрібно прислухатися до інструкцій, порад і прохань медичного персоналу. Наприклад, медики можуть попросити тимчасово покинути палату, якщо виникне необхідність проведення невідкладних дій медичного характеру. Така вимога медичного працівника обов’язкова до виконання;

не можна відвідувати реанімацію в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, маючи інфекційне захворювання. Або якщо нещодавно контактували з носієм інфекційного захворювання;

потрібно ставитися з повагою до приватності та спокою пацієнта, зокрема, інших пацієнтів, які перебувають у палаті ВІТ;

категорично заборонено чіпати апаратуру ВІТ і будь-яким іншим чином перешкоджати процесу лікування.

НСЗУ

Джерело матеріала
loader
loader