Як лікувати рожу на нозі: лікар розповіла про причини та симптоми захворювання
Як лікувати рожу на нозі: лікар розповіла про причини та симптоми захворювання

Як лікувати рожу на нозі: лікар розповіла про причини та симптоми захворювання

Рожа на нозі або розсіяна еритема – дерматологічне захворювання, яке супроводжується червоними плямами та виразками.

Факти ICTV запитали у лікаря-дерматолога Віри Павлової, як лікувати рожу на нозі та чому вона з’являється.

Рожа: причини

Розсіяна еритема на нозі може мати кілька причин, зокрема алергічні реакції, генетичні фактори чи наявність бактерій.

Зараз дивляться

– Рожа на нозі зазвичай з’являється в результаті проникнення бактерії, зокрема β-гемолітичного стрептокока групи А, через порушення шкірного барʼєру, – пояснює експертка.

Захворювання може бути викликано укусами комах, виразками, мацерацією шкіри, екземою або венозною недостатністю з застоєм.

Бешихове запалення: як лікувати

Лікування рожі зазвичай спрямоване на зменшення червоних плям і покращення стану шкіри. Для цього застосовують як косметичні засоби, так і ліки.

Щоб зменшити вираженість захворювання, лікар може призначити пероральні ліки, наприклад антибіотики або препарати, що контролюють тонус судин.

– Антибіотики, зокрема пеніцилінового ряду, є основним методом лікування епідемічного паротиту. Для зниження температури тіла рекомендується приймати жарознижувальні препарати, – розповідає фахівчиня.

Зазвичай для лікування бешихового запалення лікарі рекомендують використовувати креми або гелі з антиоксидантами та протизапальними властивостями.

Для місцевої терапії бешихи та заспокоєння шкіри допускаються холодні компреси, а також використання протизапальних і загоювальних засобів, – говорить лікарка.

Також ефективним проти рожі може бути застосування засобів із сонцезахисними властивостями. Це запобігатиме погіршенню стану шкіри під впливом сонячних променів.

Для зменшення червоних плям і звуження кровоносних судин іноді проводять ін’єкції ботоксу або лазерні процедури.

Чим небезпечна Рожа на нозі

– Здебільшого рожа на нозі не становить серйозної загрози, але існує ризик утворення некрозу (змертвіння шкіри), – каже експертка.

Крім того, важливо пам’ятати, що розсіяна еритема може бути ознакою певних медичних проблем, як-от розширені судини. З цим слід звернутися до спеціаліста.

– Також у місці проникнення бактерій може утворитися абсцес, сепсис та токсичний шок, – попереджає дерматолог.

Коли час йти до лікаря

При виникненні симптомів рожі – інтенсивного почервоніння шкіри, набряку та білю, що супроводжується загальною слабкістю та лихоманкою – важливо звернутися по медичну допомогу.

– Слід негайно звернутися до лікаря, якщо ваш стан погіршився або у виникла негативна реакція на лікування, – наголошує фахівчиня.

Що швидше розпочато лікування, то нижча ймовірність ускладнень.

Джерело матеріала
loader