Зашлють у село сімейним лікарем: у МОЗ розвінчали міфи про інтернатуру 2024 року
Зашлють у село сімейним лікарем: у МОЗ розвінчали міфи про інтернатуру 2024 року

Зашлють у село сімейним лікарем: у МОЗ розвінчали міфи про інтернатуру 2024 року

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли про особливості інтернатури-2024, а також розвінчали найпоширеніші міфи, якими супроводжується процес дискусії навколо цієї теми.

Вибір спеціальності

Міф: студенти, які навчалися за рахунок держбюджету, під час розподілу не можуть обрати спеціальність.

Правда: усі випускники, незалежно від форми навчання, зможуть самостійно обрати спеціальність, регіон і заклад охорони здоров’я для проходження інтернатури з наявних вакансій. Що вищий рейтинговий бал випускника, то ширші можливості вибору в нього будуть.

Зараз дивляться

Рейтинговий бал залежить від того, як навчався студент протягом 6 років і як склав іспит КРОК-2.

Посилання в село

Міф: усі випускники будуть “заслані” сімейними лікарями в села.

Правда: ніхто нікого не буде відправляти в “заслання”, адже кожен студент відповідно до свого рейтингу буде самостійно обирати спеціальність і місце проходження інтернатури.

Студенти, які навчалися за державним замовленням, можуть відмовитися від участі в розподілі та взяти в ньому участь наступного року.

Крім того, якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності за результатами розподілу, він зможе здобути її після проходження інтернатури шляхом навчання на циклі спеціалізації.

Вибір місця роботи

Міф: вибір місця інтернатури зв’язує студенти руки при виборі майбутнього місця працевлаштування.

Правда: вибір медзакладу для проходження інтернатури не означає, що інтерн проведе там увесь час. Навчання відбувається відповідно до програми підготовки в інтернатурі та має передбачати ротацію між різними відділеннями та різними закладами для здобуття всіх необхідних знань і навичок, передбачених програмою інтернатури.

До випускників 2024 року не застосовуватиметься трирічне відпрацювання після проходження інтернатури. Водночас держава забезпечить кожному лікарю-інтерну перше місце роботи і за бажання він або вона може прийняти пропозицію.

Змінили правила під час гри

Міф: правила розподілу на інтернатуру були іншими, коли нинішні випускники вступали до вишу.

Правда: випускники 2024 року вступали на навчання у 2018 році. Тоді (з 1996 по 2021 рік) діяло попереднє Положення про інтернатуру та Порядок працевлаштування випускників (з 1997 по 2022 рік). Вони передбачали право самостійного працевлаштування лише у виняткових випадках.

Чинне Положення про інтернатуру, затверджене 2021 року, дає змогу студентам бюджетної та контрактної форм навчання брати участь у розподілі на бюджетну інтернатуру та обрати спеціальність і місце проходження інтернатури з переліку, сформованого відповідно до кадрових потреб поточного року.

Питання зарплати

Міф: МОЗ змушує інтернів працювати за мінімальні зарплати.

Правда: МОЗ не впливає на рівень зарплати інтерна. Проте зарплата не обмежується мінімальною платнею, а залежить від керівника закладу та професійних обов’язків, які делегують інтерну.

Джерело матеріала
loader
loader