Ніжний, вершковий, смертоносний: в Італії готують найнебезпечніший сир у світі
Ніжний, вершковий, смертоносний: в Італії готують найнебезпечніший сир у світі

Ніжний, вершковий, смертоносний: в Італії готують найнебезпечніший сир у світі

В Італії готують сир, який визнано найнебезпечнішим для здоров’я. Це – сasu marzu, що в перекладі з італійської означає “гнилий сир”. Сир належить до сімейства Пекоріно – традиційного продукту Сардинії, приготованого з пресованого овечого молока.

Як готують

Сир виготовляють шляхом згортання молока і переробки того, що залишилося. Залежно від сорту, сир витримують різний час.

У процесі виробництва використовуються певні бактерії, а в деяких випадках – їстівна цвіль, яку застосовують для приготування блакитних сирів.

Крок уперед

За словами експертів, виробники сasu marzu зробили ще один крок уперед, застосувавши для приготування ласощів живих личинок. Саме вони роблять продукт небезпечним для здоров’я людини.

Поки сир дозріває, личинки Piophila Casei відкладають яйця в щілини, що утворюються в сирі, потім вилуплюються і пробираються крізь сир, перетравлюючи по ходу білки та в кінцевому підсумку перетворюючи продукт на м’який вершковий сир.

Вершковий делікатес

На останньому етапі торговець сиром відкриває верхівку, зазвичай незайману личинками, і зачерпує ложку вершкового делікатесу.

Місцеві жителі і деякі туристи їдять сasu marzu, з личинками або без, і гурмани погоджуються, що у сиру інтенсивний, пряний смак, який залишає післясмак на кілька годин.

Заборона в ЄС

Але експерти попереджають, що куштувати сasu marzu не варто. У 2009 році Книга рекордів Гіннеса визнала його найнебезпечнішим сиром у світі. Купувати або продавати його на території ЄС незаконно через ризик для здоров’я.

Сир також був визнаний італійським урядом забороненим з 1962 року через закони, що забороняють вживання продуктів, заражених паразитами.

Але, як традиційний продукт Сардинії, він певною мірою охороняється, і місцеві жителі продовжують його створювати та їсти – у разі виявлення, їх можуть просто оштрафувати.

Ризик для здоров’я

За словами експертів, після вживання в їжу личинки можуть пережити кислоту шлунка і пройти через стінки кишківника, спричиняючи блювоту, болі в животі та кривавий пронос.

Є також побоювання, що сир може викликати міаз – мікроперфорацію кишківника, але досі жоден такий випадок не був пов’язаний із сasu marzu.

Express

Теги за темою
Італія
Джерело матеріала
loader
loader