Цікавий старовинний рецепт паски
Ми ділились рецептом грузинської паски. Тепер розповідаємо, як приготувати подільську паску. Вона виходить солодкою, вологою і дуже смачною.
Авторка порталу picantecooking.com знайшла цей рецепт у старій польській книзі і дещо адаптувала його під сучасні кулінарні реалії. Приготувати зовсім нескладно — достатньо покроково слідувати рецепту.
Інгредієнти:
- 400 мл молока кімнатної температури
- 700 грамів борошна
- 50 грамів свіжих дріжджів
- 1 столова ложка меду
- 15 жовтків
- 200 грамів цукру
- 1/2 чайної ложки солі
- 200 грамів вершкового масла
- Зернятка з 1 стручка ванілі
- 150 грамів сухофруктів (родзинки, курага, журавлина)
- 100 мл міцного алкоголю (наприклад, вишневої настойки)
- 1 яйце для змащування
Спосіб приготування:
- За день до приготування залийте сухофрукти киплячою водою на 1 хвилину, відцідіть. Залийте сухофрукти алкоголем і залиште на 8 годин.
- Відцідіть сухофрукти, зберігши рідину. Доведіть 300 мл молока до кипіння. У мисці змішайте 125 грамів борошна з киплячим молоком.
- Ретельно перемішайте до однорідної маси. Остудіть заварну масу до кімнатної температури. Розведіть дріжджі в решті молока.
- Додайте дріжджі до заварної маси, перемішайте. Залиште опару на 20 хвилин. Злегка збийте жовтки з цукром і сіллю.
- Розтопіть вершкове масло на повільному вогні, трохи остудіть.
- Безпосередньо під час приготування додайте до опари решту борошна, ваніль, мед, жовтки з цукром, вершкове масло. Замісіть липке тісто (6-8 хвилин в планетарному міксері, 12-15 хвилин вручну).
- Накрийте миску з тістом вологим рушником. Залиште на 1 годину 30 хвилин. Обваляйте сухофрукти в борошні. Додайте сухофрукти та рідину, в якій вони замочувалися, до тіста, що підійшло. Ретельно вимішайте тісто до рівномірного розподілу сухофруктів.
- Розігрійте духовку до 190°C. Змастіть форми для пасок рослинною олією (або використовуйте паперові форми).
- Наповніть форми тістом трохи більше ніж на половину (приблизно на 2/3). Накрийте форми вологим рушником і залиште на 40-50 хвилин (тісто має підрости майже доверху).
- Змастіть паски збитим яйцем. Випікайте паски до готовності (час залежить від розміру пасок).
Охололі паски залишається лише покрити глазуррю за улюбленим рецептом. Класичною вважається білкова глазур, однак можна поекспериментувати і приготувати глазур на основі сухого молока за 30 секунд.