Рецепт мокрої паски зі сметани від Олексія Душки
Рецепт мокрої паски зі сметани від Олексія Душки

Рецепт мокрої паски зі сметани від Олексія Душки

Ведучий програми Прихована небезпека на телеканалі ICTV2 вдома сам випікає паски. Готує великодній атрибут Олексій Душка за рецептом, який у його сімʼї передають ще від прабабусі.

– Маю рецепт з дитинства “Мокра паска”, як робила моя бабуся, а до неї – її бабуся. І головне – без родзинок, – каже Олексій.

Як приготувати мокру паску зі сметани

Перевірений часом рецепт вологої паски зі сметани на 1 кг борошна.

Інгредієнти:

  • 200 г сметани;
  • 300 мл молока;
  • 300 г цукру;
  • 200 г вершкового масла (розтопленого);
  • 1–1,2 кг борошна;
  • 5 яєць;
  • 15 г ванільного цукру;
  • 15 г сухих або 40 г пресованих дріжджів.

Покроковий рецепт мокрої паски зі сметани:

  1. Змішуємо молоко, дріжджі, 2 ст. ложки цукру, 5-6 ст. ложок борошна. Розмішуємо і накриваємо так, щоб дихало. Ставимо в тепле місце на 30-40 хв.
  2. Окремо змішуємо 5 яєць, 200 г цукру, ванільний цукор, розтоплене масло і сметану.
  3. Змішуємо опару і рідкі складові та поволі додаємо борошно – 1 кг (з якого вже брали 5-6 ст. ложок). Тісто має вийти наче на оладки.
  4. Накриваємо. Ставимо в тепле місце на 1-2 години (залежить від дріжджів).
  5. Потім вимішуємо тісто. Якщо хочете родзинки, то обдайте їх окропом, просушіть, обваляйте у борошні та додайте в тісто. Під час вимішування піде десь 150-200 г борошна. Тісто буде липнути, тому формувати його краще, змастивши руки олією.
  6. Розкладіть його у форми так, щоб тісто зайняло половину, бо дріжджі ще працюють і за 20-30 хвилин у теплому місці пасочки підростуть до краєчків форми.
  7. Тепер випікаємо мокру паску у духовці за 180 °С близько 35-40 хвилин (залежить від духовки).

– А ще Олексій ділиться давнім секретом. Щоб перевірити, чи спеклися паски, треба взяти вишневі гілочки і проткнути тісто в духовці. Якщо тісто не прилипатиме до дерева, паски можна виймати з духової печі. Моя бабуся брала тоненьку гілочку вишні. Казала, що вишня для цього – найкраще дерево. Протикала пасочки та перевіряла чи не глевкі вони, – додає Олексій.

ICTV2

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader