Ботулізм у консервованих продуктах: лікарі розповіли, як уникнути небезпечної хвороби
Ботулізм у консервованих продуктах: лікарі розповіли, як уникнути небезпечної хвороби

Ботулізм у консервованих продуктах: лікарі розповіли, як уникнути небезпечної хвороби

Лише маленьке пошкодження банки може зробити зі смачних і надійних консервів розсадник небезпечного захворювання. Лікарі розповіли, на що варто звертати увагу, щоб виявити зіпсовані консервовані продукти до їх вживання.

Багато основних продуктів з нашої комори продаються в банках — від печених бобів до тунця. Однак нещодавній пост, що поширився інтернетом у соціальних мережах, викликав побоювання щодо безпеки використання банок із вм'ятинами. На відео блогерка продемонструвала чотири банки томатного супу з видимими пошкодженнями. Відкривши їх, вона виявила знебарвлення і відшарування внутрішньої підкладки банки, порадивши своїм підписникам викидати такі продукти. Експерти пояснили, чому до таких порад варто прислухатися, пише The Mirror.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Думка експертів говорить на користь обережного поводження з банками з вм'ятинами. Доктор Лоуренс Каннінгем з UK Care Guide наголосив, що хоча не всі вм'ятини становлять небезпеку, значні пошкодження можуть порушити герметичність і призвести до появи бактерій. Він зазначив, що великі вм'ятини можуть спричинити мікротріщини вздовж швів, що дасть змогу бактеріям проникнути всередину і, можливо, призвести до ботулізму — рідкісного, але важкого захворювання, яке вражає нервову систему.

Ботулізм, хоча і рідко зустрічається, є серйозним захворюванням, яке може призвести до паралічу і навіть до летального результату, якщо його не лікувати. Симптоми включають опущені повіки, утруднене дихання і затуманений зір. Доктор Каннінгем підкреслив, що, незважаючи на те, що в більшості випадків захворювання піддається лікуванню, ризик залишається значним, і його не слід недооцінювати.

Важливо Несподівана небезпека: 5 популярних продуктів, здатних завдати шкоди здоров'ю

Споживачам рекомендується бути пильними під час купівлі та використання консервованих продуктів. Доктор Каннінгем рекомендує уникати банок зі значними вм'ятинами, здуттями або протіканнями. У домашніх умовах виявити зіпсовані банки допоможе перевірка на наявність ознак псування, як-от дивні запахи або витікання рідини під час відкривання. Хоча може здатися, що це марнотратство, викидати сумнівні банки — безпечніша практика, що дає змогу уникнути серйозного ризику для здоров'я, яким не варто жертвувати заради економії грошей.

Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м'яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м'ясу як більш екологічній і гуманній альтернативі традиційним методам виробництва.

Також Фокус писав про те, що популярні вітаміни можуть провокувати розвиток раку. Дослідження групи вчених з Південної Кореї пояснює, яка їжа може сприяти появі злоякісних утворень.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я продукти
Джерело матеріала
loader
loader