Вчені помітили, що люди, які вживали авокадо, мали нижчий шанс розвитку діабету. Особливо це було виражено серед жінок.
У нещодавніх результатах, опублікованих у журналі Академії харчування та дієтології, дослідження, проведене серед дорослого населення Мексики, виявило збільшені тенденції у споживанні авокадо та його можливий вплив на ризик розвитку діабету, особливо серед жінок. У Мексиці, де діабет є другою основною причиною смертності, від цього захворювання страждає близько 15,2% дорослого населення. Дослідження зосередилося на моделях харчування та їхніх результатах для здоров'я, виявивши гендерний зв'язок між вживанням авокадо і зниженням захворюваності на діабет, пише Medical News Today.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Дослідницька група проаналізувала дані Мексиканського національного дослідження здоров'я і харчування за 2012, 2016 і 2018 роки, виключивши людей з такими факторами, як вагітність і різні недостовірні дані. Серед учасників дослідження, що становило 25 640 дорослих, переважали жінки і спостерігався високий рівень абдомінального ожиріння. Дієтичні звички оцінювали за допомогою комплексного опитувальника щодо частоти вживання їжі, в якому особлива увага приділялася споживанню авокадо, що дало змогу встановити, що в жінок, які вживають його, ризик розвитку діабету був значно нижчим. Ці результати зберігалися навіть із поправкою на різні демографічні фактори та спосіб життя, йдеться в дослідженні.
Експерти-медики, які не брали участі в дослідженні, такі як докторка Авантіка Ворінг і доктор Томас М. Голланд, обговорили можливі причини, через які авокадо може знижувати ризик розвитку діабету. Вони припустили, що високий вміст клітковини і корисних жирів у цьому фрукті може сприяти зменшенню запалення і поліпшенню чутливості до інсуліну, хоча і визнали, що точні механізми залишаються нез'ясованими і можуть включати складні фізіологічні взаємодії, що залежать від статі.
Незважаючи на ці багатообіцяючі результати, експерти, такі як дієтологиня Еліза Вітакер, відзначили недоліки дослідження, пов'язані з широкою категоризацією споживачів авокадо і необхідністю отримання більш докладних даних. Вона вважає, що, хоча авокадо може бути частиною дієти, що знижує ризик, воно не є самостійним вирішенням проблеми. На тлі цих результатів вченим необхідні подальші дослідження, щоб уточнити розуміння того, як конкретні кількості та частота споживання авокадо можуть впливати на ризик розвитку діабету в різних групах населення, перш ніж вони зможуть включити його в офіційні рекомендації.
Раніше Фокус писав про те, що ключ до лікування діабету може мати позаземне походження. У пошуках методів боротьби з діабетом другого типу, наука звернула свій погляд за межі нашої планети і, можливо, відшукала там незвичайний і дієвий засіб від хвороби.
Також Фокус писав про те, що хвиля діабету захлесне людство до 2050 року. Від мільйонів до мільярдів: нове дослідження розкриває похмурі перспективи розвитку діабету по всьому світу до 2050 року, якщо системи охорони здоров'я вчасно не почнуть діяти на випередження.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.