Вчені розробляють ліки, які здатні замінити для здоров'я спорт
Вчені розробляють ліки, які здатні замінити для здоров'я спорт

Вчені розробляють ліки, які здатні замінити для здоров'я спорт

Вчені розробляють ліки, які здатні замінити для здоров'я спорт

Такі ліки можуть надати тяжко хворим людям, нездатним повноцінно рухатися, молекули, що виділяються при цілющих фізичних навантаженнях.

Різні групи вчених у всьому світі все глибше досліджують корисні молекулярні процеси, які відбуваються в тілі людини завдяки фізичним вправам, і серед завдань цих досліджень – навчитися складати індивідуальні комплекси вправ для лікування певних хвороб, а для тяжко хворих (у яких немає сил на спорт) – розробити ліки на основі цілющих речовин, що виділяються при фізичних навантаженнях, пише науковий журнал Nature.

«Це не означає, що ми займатимемося спортом у таблетках, але є певні аспекти вправ, які можна перетворити на лікарські препарати», – каже Брет Гудпастер, спортивний фізіолог із Піттсбурзького університету в Пенсільванії.

Кілька команд уже знаходяться на ранніх стадіях розробки методів лікування, що імітують фізичні вправи. У березні 2023 року група під керівництвом Томаса Берріса, фармаколога з Університету Флориди, виявила сполуку, що впливає на білки, які називаються естроген-зв'язаними рецепторами, які, як відомо, запускають ключові метаболічні шляхи в енергоємних тканинах, таких як серце та скелетні м'язи, особливо під час фізичних вправ. Коли дослідники вводили мишам сполуку під назвою SLU-PP-332, гризуни могли бігати на 70% довше і 45% далі, ніж необроблені миші.

Через шість місяців окреме дослідження, також проведене Беррісом, показало, що миші з ожирінням, які отримували препарат, втрачали вагу і набирали менше жиру, ніж ті, які не отримували лікування, навіть незважаючи на те, що їхня дієта була такою ж і вони не займалися спортом більше, ніж зазвичай.

У 2022 році команда Дафни Бар-Сагі, клітинного біолога з Нью-Йоркського університету, виявила, що у мишей з раком підшлункової залози спостерігався підвищений рівень Т-клітин CD8, які руйнують ракові та інфіковані вірусом клітини, коли вони виконували 30-хвилинні аеробні вправи протягом 5 днів на тиждень. Ці клітини-кілери експресують рецептор IL-15 – екзеркін, що виділяється м'язами під час тренування. Дослідники виявили, що коли Т-клітини CD8 зв'язуються з IL-15, вони викликають більш потужну імунну відповідь на пухлини підшлункової залози. Цей ефект продовжив виживання мишей з пухлинами приблизно на 40% порівняно з контрольними мишами. Результати підтвердилися, коли Бар-Сагі та її команда проаналізували пухлинну тканину, взяту у людей із раком підшлункової залози. У тих, хто займався аеробними та силовими тренуваннями по 60 хвилин щотижня, було більше Т-клітин CD8, і у них вдвічі більше шансів прожити ще п'ять років, ніж у людей з контрольної групи.

Тим часом близько 25% дорослих у всьому світі не дотримуються рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров'я тижневого рівня фізичних навантажень: 150–300 хвилин помірної інтенсивності (наприклад, швидка ходьба) або 75–150 хвилин високої інтенсивності (наприклад, біг).

Згідно зі свіжим дослідженням вчених з Чжецзянського та Единбурзького університетів, здоровий спосіб життя, в тому числі спорт, здатен компенсувати негативний вплив деяких генів на тривалість життя і додати до нього ще п'ять років.

Джерело матеріала
loader
loader