Вітаміни дуже важливі складові імунітету людини, тому, коли їх не вистачає, можуть виникати різноманітні проблеми зі здоров'ям. В тому числі і випадіння волосся.
Спеціалісти стверджують, що дуже часто надмірне випадіння волосся і рання сивина пов'язані з недостатньою кількістю вітаміну В12 в організмі. Його основна роль полягає в тому, щоб підтримувати клітини крові і нервові клітини у здоровому стані. А тому, лікарі вважають, нестача цього вітаміну поєднується з дефіцитом фолієвої кислоти та біотину.
Людина отримує вітамін В12 з молочними продуктами, м'ясом та збагаченими злаками, але часто буває, що його засвоєння з їжею утруднене.
В National Institutions of Health були опубліковані результати дослідження, яке проводили для аналізу впливу вітаміну В12 на організм людини. У експерименті взяли участь 52 учасника. Як пояснив дерматолог Ерік Швайгер, через нестачу меланіну, який міститься в волосяних фолікулах, у волоссі рано з'являються сиві пасма.
Ще один дерматолог, Майкл Ейдельман, вказав, що поява ранньої сивини може бути потенційно пов'язана з дефіцитом вітаміну В12.
При цьому випадіння волосся є першим помітним симптомом дефіциту цього вітаміну в організмі. Однак, варто також звернути увагу на інші ознаки:
- слабкість, втома, відсутність енергії;
- бліда шкіра;
- запаморочення і задишка;
- пришвидшене серцебиття;
- оніміння у кінцівках, поколювання;
- втрата апетиту;
- когнітивні зміни (в тому числі і втрата пам'яті);
- депресія.
Про низький рівень вітаміну В12 в організмі також можуть свідчити стоншення волосся по всій довжині, швидке посивіння, ламкість та сухість волосся, розширення лінії росту волосся тощо.
В яких продуктах міститься вітамін В12
Чемпіоном за вмістом вітаміну В12 є яловича печінка (на 100 г незамороженого продукту 80–130 мкг речовини). Також він міститься у свинячій печінці, яловичих нирках, курячій печінці, червоному м'ясі, курячій грудині, мідіях, восьминогах, форелі, оселедці, скумбрії, жирних сирах, кисломолочних напоях, курячих яйцях.