Такі овочі як редиска через їхню низьку калорійність називають продуктами з «негативною» калорійністю. До них належать також зелень, салати, селера, броколі. Ці продукти так називаються через те, їхня калорійність настільки невелика, що організм може витрачати більше енергії на їх перетравлення, ніж отримує її під час споживання. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.
Крім цього, в редисці багато води та клітковини, а це поєднання дозволяє нормалізувати травлення і позбутися затримки зайвої рідини в організмі.
У редисці багато рослинної клітковини, ефірних олій, вітамінів групи B та РР, мікро- та макроелементів, таких як калій, кальцій, фосфор, магній, залізо.
Редиска зміцнює імунітет. Завдяки наявності великої кількості ефірних олій (зокрема, гірчичної) редис зігріває, покращує кровообіг, тому корисний у разі застудних, вірусних захворюваннях, кашлю.
Свіжа редиска – справжняє джерело вітамінів, яких багатьом не вистачає на початку весни. Тим, хто регулярно їсть редис і загалом збалансовано харчується, можна не побоюватися авітамінозу.
Редиска допомагає контролювати тиск. Вміст вітаміну PP, калію та магнію робить редис корисною для зміцнення судин, зниження артеріального тиску.
Через низьку калорійність редис корисний у разі ожиріння, надмірної ваги, що опосередковано сприяє також зниженню тиску та покращенню холестеринового обміну.
Вона нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Високий вміст клітковини та води допомагає роботі кишківника у разі закрепів.
Редиска корисна для нервової системи – вітаміни групи В нормалізують роботу головного мозку та периферичної нервової системи.
Чим може нашкодити редиска, так це тим, що через високий вміст ефірних олій може дратувати слизову. Ефірні олії з одного боку корисні, з іншого, у декого можуть погіршити травлення. Тому рекомендується стежити за тим, як організм реагує на редис.
У деяких випадках можлива індивідуальна нестерпність до редиски.
Під час загострення захворювань печінки, підшлункової залози, шлунково-кишкового тракту редиску краще не споживати.