Це питання виживання держави: Порошенко пояснив, чому членство в НАТО є життєво важливим для України
Це питання виживання держави: Порошенко пояснив, чому членство в НАТО є життєво важливим для України

Це питання виживання держави: Порошенко пояснив, чому членство в НАТО є життєво важливим для України

Україна має обʼєднати всі зусилля для того, щоб на Вашингтонському саміті НАТО отримати запрошення в Альянс. Це життєво важливо для української державності та для стабільної безпекової ситуації в Європі. 

Про це сказав Петро Порошенко в інтервʼю журналісту Пітеру Залмаєву. 

Він пояснив, що з цією метою переконував німецьких політиків під час візиту до Берліну ухвалити відповідну резолюцію Бундестагу щодо підтримки запрошення України. 

"Що нам треба зробити до того, коли у Вашингтоні буде саміт? Перше. Ми маємо мобілізувати всі країни-члени НАТО до того, щоб залишити рішення на визначення Вашингтону. І далі вже, використовуючи підтримку наших партнерів, колег-конгресменів, забезпечити рішення про запрошення. Це ще далеко не членство, але це є прямий дороговказ – як закінчити війну", – сказав Порошенко. 

"Мої аргументи для німців були дуже вагомі. Я казав, що без членства України в НАТО війна не буде закінчена. Ви хочете миру? Відкривайте ворота для України в НАТО. Ви хочете стабільної безпекової ситуації на континенті? Будь ласка, відкривайте двері. Тому що росія зруйнувала будь-які інші форми безпекових гарантій, ніж 5 стаття Вашингтонської угоди. І нічого крім НАТО більше не захищає", – наголосив Порошенко. 

"Я не вірю в будь-які двосторонні безпекові гарантії, тому що свого часу я хотів скористатися Будапештським меморандумом, і запросив дуже просту річ – про термінові безпекові консультації відповідно до Будапештського меморандуму. Це єдине, про що там прописано. Ми не отримали навіть цього", – нагадав пʼятий Президент. 

"Росія стала руйнівником повоєнної системи безпеки у світі, яка базувалася на Раді Безпеки ООН. Коли країна – постійний член, яка має право вето, є агресором – система зруйнована", – пояснює Порошенко. 

"І тому для нас членство в НАТО – це питання життя і смерті.  І тому зараз перед Вашингтоном делегації –  президентська, урядові, парламентські, делегації громадських активістів, делегації церковних діячів – всі, хто може, мають день у день працювати, доносити. І зробити це дуже важливим, можливо, пріоритетним питанням внутрішньої політики кожної держави", – зазначає Порошенко.

"Зараз готуються вибори до Європарламенту, до них залишилося менше ніж місяць. Питання членства України в НАТО має бути тією консенсусною позицією, що той, хто проти членства – той прямо, опосередковано, свідомо, несвідомо, але працює на російський інтерес. І значить, працює проти безпеки в Європі", – пояснює лідер "Євросолідарності". 

"Давайте чесно говорити з людьми. Це питання виживання держави. Без НАТО Україна має величезний ризик за роки при продовженні війни втратити державність. І сьогодні ми маємо захистити цю державність", – резюмує Порошенко. 

Джерело матеріала
loader
loader