Підвищує ризик ранньої смерті: вчені назвали небезпечний рівень тестостерону для чоловіків
Підвищує ризик ранньої смерті: вчені назвали небезпечний рівень тестостерону для чоловіків

Підвищує ризик ранньої смерті: вчені назвали небезпечний рівень тестостерону для чоловіків

З підвищенням і зниженням рівня тестостерону пов'язаний розвиток багатьох захворювань. Однак тепер учені з'ясували, що з певними його показниками пов'язаний ризик передчасної смерті.

Протягом багатьох років у науковому світі була широко поширена думка, що тестостерон скорочує тривалість життя чоловіків. Дослідження на кастрованих тваринах та історичні записи й наукові роботи про корейських євнухів підтверджували цю ідею. Однак нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine, ставить під сумнів ці висновки. Воно виявило, що саме низький рівень тестостерону може становити смертельну небезпеку для чоловіків, пише The Conversation.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Група фахівців з Університету Західної Австралії провела мета-аналіз, об'єднавши результати 11 високоякісних досліджень, щоб вивчити вплив тестостерону на тривалість життя. Дослідження, в яких за чоловіками стежили щонайменше п'ять років, показали, що його учасники з найнижчим рівнем тестостерону мали вищу ймовірність смерті. При найближчому розгляді виявилося, що основною причиною підвищеного ризику смертності є серцево-судинні захворювання, йдеться в дослідженні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), хвороби серця є основною причиною смерті чоловіків в усьому світі та становлять близько 16% від загальної кількості смертей у світі щорічно. У 2019 році тільки ішемічна хвороба серця стала причиною понад 8,9 мільйона смертей.

Важливо Дивний захисний механізм: учені намагаються розплутати складний зв'язок тестостерону, агресії та сорому

Цікаво, що ті самі біологічні процеси, які призводять до хвороб серця, також пов'язані з еректильною дисфункцією, яка може передувати симптомам серцевих захворювань. З огляду на значну роль тестостерону в еректильній функції, вчені пов'язали низький рівень цього гормону з ризиком розвитку подібних ускладнень. Рівень тестостерону природним чином знижується з віком, починаючи приблизно з 30 років, зі швидкістю близько 1% на рік. Це явище, яке часто називають андропаузою, зумовлене зниженням здатності яєчок виробляти тестостерон і зменшенням кількості сигналів, що стимулюють його вироблення, каже Деніел Келлі, старший викладач біохімії Університету Шеффілд Галлам. Хронічні захворювання можуть прискорити це зниження, що порушує питання про те, чи є низький рівень тестостерону причиною цих небезпечних хвороб або їхнім наслідком.

Існує безліч способів регулювання рівня тестостерону в організмі, однак перед цим варто звернутися за консультацією до фахівців.
Фото: Unsplash

Однак хвороби, що знижують рівень тестостерону, пов'язані з тривалим запаленням (наприклад, ожиріння), можуть бути безпосередньо відповідальні за спостережуване збільшення ризику смерті. Лікування раку простати, що різко знижує рівень тестостерону, також підвищує ризик інфаркту та інсульту. Таким чином, низький рівень тестостерону може свідчити про наявність захворювання і водночас сприяти виникненню проблем зі здоров'ям у майбутньому та потенційній ранній смерті, проте не є 100% доведеною її причиною. Попри це, з огляду на відомі ризики, підтримання здорового рівня тестостерону за допомогою правильного способу життя та замісної терапії тестостероном може бути критично важливим у деяких випадках. Однак вченим ще необхідно провести додаткові дослідження, щоб підтвердити безпеку та ефективність такого лікування для поліпшення здоров'я серця і зниження ризику смертності. До цього моменту, за наявності будь-яких проблем зі здоров'ям або підозри на розвиток хвороб, слід негайно звернутися по професійну допомогу.

Раніше Фокус писав про те, що чоловіки з еректильною дисфункцією частіше страждають від депресії. Чоловіки в сексуальному здоров'ї яких відбувається збій постають перед фактом ізоляції цих проблем від суспільства. Але вчені попереджають, що це лише породжує нові проблеми.

Також Фокус писав про те, що навіть найменші фізичні вправи можуть знизити ризик інсульту. Також щоденні прогулянки потенційно можуть сприяти зниженню ймовірності розвитку порушень серцевого ритму, відомих як фібриляція передсердь.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader