10 хвилин, стимулюючих мозок: учені назвали активності, які роблять нас здоровішими та розумнішими
10 хвилин, стимулюючих мозок: учені назвали активності, які роблять нас здоровішими та розумнішими

10 хвилин, стимулюючих мозок: учені назвали активності, які роблять нас здоровішими та розумнішими

Учені підібрали список простих, доступних усім і ефективних навантажень, які покращують наші розумові функції та зміцнюють здоров'я. Підібрати їх можна під кожну людину, стверджують дослідники.

Більшість людей вважають себе водіями вище середнього, але лише деякі зізнаються, що вони гірше середнього, що суперечить математичній логіці. Так само багатьом із нас подобається вірити, що ми досить розумні. І підвищити рівень інтелекту може бути простіше, ніж ми думаємо. Згідно з новим дослідженням, лише шість-десять хвилин помірних або енергійних фізичних вправ можуть значно поліпшити нашу робочу пам'ять і когнітивні навички, такі як організація та планування, пише Inc.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Запропоновані в дослідженні загальнодоступні вправи доволі прості: бадьора ходьба, повільний біг підтюпцем або підйом сходами — заняття, які підвищують частоту серцевих скорочень, але не призводять до задишки. Ще краще підходять енергійні заняття, такі як їзда на велосипеді, плавання або високоінтенсивні інтервальні тренування (ВІІТ). І навпаки, у дослідженні було відзначено невелике зниження когнітивних здібностей, коли люди замінювали фізичні вправи сидячим способом життя. Автори дійшли висновку, що збереження або збільшення помірної або енергійної фізичної активності (УФА) має вирішальне значення для підтримки когнітивних функцій.

Важливо Синдром атлетичного серця: надмірні фізичні навантаження можуть нашкодити нам

Крім коротких фізичних навантажень, довгострокова фізична активність приносить істотну користь мозку, йдеться в дослідженні. Вправи можуть уповільнити або повернути назад вікове погіршення роботи мозку, збільшуючи розмір гіпокампу, який життєво важливий для функціонування пам'яті. Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, показало, що бадьора ходьба протягом 40 хвилин тричі на тиждень збільшує об'єм гіпокампу в літніх людей. Навіть дві хвилини аеробних вправ можуть поліпшити когнітивні функції на дві години, йдеться в мета-аналізі, опублікованому в журналі Transitional Sports Medicine.

Чому це важливо? Регулярні прості фізичні навантаження можуть зробити нас не просто здоровішими, а й розумнішими, пропонуючи безліч переваг без особливих негативних наслідків. Послідовність та обізнаність про свій стан — ключові моменти: знайдіть вправу, яка вам подобається і підходить для ваших можливостей, і дотримуйтеся її. Для підбору таких навантажень варто проконсультуватися з фахівцями.

Раніше Фокус писав про п'ять легких щоденних звичок, які зміцнюють здоров'я мозку. У гонитві за здоровим мозком наука і повсякденні звички перетинаються напрочуд простими способами.

Також Фокус писав про найкращий час для тренувань, що спалюють жир. У певний час дня наш метаболізм вищий, що значно посилює ефективність вправ.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Спорт Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader