Не до їжі і не після: як правильно пити чай та каву, щоб уникнути проблем зі здоров'ям
Не до їжі і не після: як правильно пити чай та каву, щоб уникнути проблем зі здоров'ям

Не до їжі і не після: як правильно пити чай та каву, щоб уникнути проблем зі здоров'ям

Пити чай та каву перед їжею — не найкраща ідея, оскільки це може погіршити здатність організму засвоювати поживні речовини. Дізнайтеся, коли пити чай і каву, щоб отримати від цих напоїв тільки користь.

Багато людей не уявляють початку свого дня без чашечки ароматного чаю або кави, але, можливо, це не найкраща ідея. Якщо ви звикли пити каву на голодний шлунок перед їжею, то знайте, що це може вплинути на реакцію вашого організму на кофеїн, а також на засвоєння вітамінів і мінералів. Нещодавно Індійська рада медичних досліджень (ICMR) опублікувала серію рекомендацій, в яких зазначено, що чай і каву не можна вживати до і після їжі. Про це пише Health Shots.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Фото: Freepik

Згідно з ICMR, чай і каву не слід пити за годину до і через годину після їжі. Причина в тому, що надмірне споживання кофеїну, присутнього в чаї та каві, може стимулювати нервову систему і призвести до фізіологічної залежності, а також вплинути на те, як організм засвоює залізо.

І чай, і кава, а також інші напої з кофеїном містять таніни — сполуки, які можуть зв'язувати залізо в шлунку. Тож, коли ми не п'ємо чай та каву безпосередньо перед їжею, ми даємо нашому організму можливість добре засвоїти залізо та запобігти анемії.

Скільки можна пити?

Фото: Freepik

Рекомендоване дозування чаю та кави, згідно з рекомендаціями ICMR, становить 300 міліграмів кофеїну на день. У чашці звареної кави об'ємом 150 мл міститься 80-120 мг кофеїну, а в розчинній каві — 50-60 мг кофеїну. Що стосується чаю, то на порцію припадає від 30 до 65 мг кофеїну. Важливо враховувати ці дані, обираючи напій.

Кофеїн є природним стимулятором і міститься в чаї, каві, а також у гарячому шоколаді, енергетичних і безалкогольних напоях. Хоча помірне споживання може дати відчуття бадьорості та зняти втому, необхідно регулювати споживання кофеїну. Надмірне споживання кофеїну може бути надзвичайно шкідливим для вашого здоров'я: від надмірної стимуляції мозку до безсоння та проблем із травленням. Як же правильно пити чай і каву?

Не пийте чай і каву натщесерце

Чай і кава містять дубильні речовини, а вони кислі. Якщо людина вже страждає від кислотності, чай і кава натщесерце можуть посилити проблему. Гіркота кави також може спровокувати викид кислоти в шлунку. Це може викликати печію і кислотний рефлюкс, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Не заварюйте чай двічі

Фото: Freepik

Вкрай не рекомендується перезаварювати чай, оскільки це може призвести до потрапляння домішок із чайного листя в напій, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Food Additives and Contaminants. Що стосується кави, то її надмірне заварювання може призвести до виділення гірких хімікатів.

Не пийте чай і каву перед сном

І кава, і чай містять значну кількість кофеїну, і чашка кави перед сном може перешкодити вашому сну. За даними Управління з контролю за продуктами і ліками США, кофеїн не можна вживати за чотири-шість годин до сну.

Слідкуйте за кількістю

Пам'ятаючи про вміст кофеїну, переконайтеся, що ви не перевищуєте добову норму кофеїну. FDA рекомендує вживати 400 мг кофеїну на день, що відповідає приблизно чотирьом-п'яти чашкам чаю або кави. Однак усе залежить від того, наскільки чутливий ваш організм до кофеїну. Крім того, якщо ви страждаєте на будь-яке захворювання, вагітні або годуєте грудьми, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Перейдіть на чорний чай і каву

Фото: Freepik

У рекомендаціях ICMR також говориться, що чорний чай має більше переваг для здоров'я, таких як зниження ризику серцево-судинних захворювань і раку шлунка, а також поліпшення кровообігу. Чорна кава також має безліч переваг для здоров'я, таких як зниження калорій, а також зниження ризику діабету і серцево-судинних захворювань. Однак все одно потрібно стежити за якістю і не перевищувати норму.

Хоча вживання чаю і кави може багато в чому допомогти вам подолати відчуття втоми і стресу, важливо пити ці напої в потрібний час і в потрібній кількості.

Нагадаємо, 7 продуктів, які розбудять і дадуть більше енергії.

Раніше Фокусписав про те, що кава сповнена речовин, які захищають вас від захворювань, більш поширених у жінок, включно з хворобою Альцгеймера і хворобами серця.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader