Байден може пропустити український Саміт миру – Bloomberg
Байден може пропустити український Саміт миру – Bloomberg

Байден може пропустити український Саміт миру – Bloomberg

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден найімовірніше пропустить український Саміт миру, що проходитиме 15-16 червня у Швейцарії. Одночасно з цим заходом відбудеться збір коштів на передвиборчу кампанію Байдена у Каліфорнії, який він проводить разом з низкою голівудських зірок та за участі екс-президента Барака Обами.

Тож Байден після зустрічі G-7 на півдні Італії вилетить до Лос-Анджелеса, аби взяти участь у зборі коштів 15 червня. Про це пише Bloomberg.

"Президент Джо Байден, швидше за все, пропустить український саміт наступного місяця, оскільки він суперечить збору коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії, який він має відвідати разом із Джорджем Клуні , Джулією Робертс та іншими зірками. Швейцарія запланувала конференцію на 15-16 червня після зустрічі Великої семи в Італії. Кілька лідерів G-7 планують приєднатися, але ні Байдена, ні віце-президента Камали Гарріс там не планується", – зазначає видання з посиланням на джерела.

До Лос-Анджелесу Байден полетить одразу з Італії. Також Bloomberg додає, що окрім Клуні і Робертс до збору коштів збираються долучитися  колишній президент Барак Обама та телеведучий Джиммі Кіммел.

Видання констатує, що це рішення демонструє, що Байден все більше занурюється у режим передвиборчої кампанії, адже прагне подолати перевагу свого суперника, Дональда Трампа, у низці ключових штатів. 

Однак у ймовірній відсутності Байдена на Саміті миру видання Bloomberg вгледіло ще один "симптом": автори матеріалу вважають, що рішення американського президента "відображає ширший песимізм щодо конференції".

Так, наразі, за даними видання, участь у Саміті миру збираються взяти близько 70 країн. Заявлено, зокрема, участь прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, канцлера Німеччини Олафа Шольца і, з високою долею імовірності, прибуде також прем'єр Японії Фуміо Кісіда.

А ось Китай, на здатність якого впливати на РФ у Києві покладали надії, захід проігнорує, як це було з більшістю попередніх зустрічей щодо напрацювання мирного плану. Серед причин видання називає наполягання Пекіна (а також кілької країн Глобального Півдня) на участі у конференції Москви, проти чого до напрацювання набору принципів майбутнього мирного врегулювання виступала Україна та її союзники.

Неабияких зусиль для зриву саміту докладає й Росія, намагаючись тиснути на країни Азії, Африки та Південної Америки.

"Президент Володимир Путін , міністр закордонних справ Сергій Лавров та інші офіційні особи зустрічалися та телефонували своїм колегам із десятків країн, від Індії до крихітних Коморських островів, з очевидною метою стримати участь у швейцарській конференції, згідно з дипломатичною запискою, з якою ознайомилося Bloomberg. Згідно з меморандумом, Лавров також звернувся до послів у Москві з тією ж метою, і зустріч міністрів закордонних справ так званих країн БРІКС та їхніх союзників 10-11 червня має закріпити ці зусилля", – констатувало видання.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що  президент Бразилії не братиме участь у Саміті миру щодо України.   Це пов’язано з тим, що країни так званого Глобального Півдня з застереженнями відносяться до санкцій, запроваджених Заходом проти Росії через її війну в Україні. Однак бразильська делегація до Швейцарії прибути збирається.

Також повідомлялося, що Індія візьме участь у Саміті миру у Швейцарії. З такою заявою виступив глава індійського уряду Нарендра Моді. Однак хто очолить делегацію, досі невідомо.

Також днями президент України Володимир Зеленський розповів про фінішну підготовку до Саміту миру, зазначивши, що у Швейцарії 15-16 червня зберуться делегації з усіх континентів.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader