Держборг України виріс до рекорду, але є важливі нюанси: нардеп пояснив, що відбувається
Держборг України виріс до рекорду, але є важливі нюанси: нардеп пояснив, що відбувається

Держборг України виріс до рекорду, але є важливі нюанси: нардеп пояснив, що відбувається

Державний борг України перевищив 6 трлн грн, що є історичним рекордом. У валютному еквіваленті сума становить 151,5 млрд. доларів. Проте дефолт в Україні не прогнозується, адже ситуація залишається контрольованою. Питання виплати основного масиву боргів вирішуватиметься вже після закінчення війни, і є надія, що Росія понесе фінансову відповідальність.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), посилаючись на підрахунки Міністерства фінансів та прогнози Міжнародного валютного фонду (МВФ). Очікується, що співвідношення держборгу до валового внутрішнього продукту (ВВП) до кінця 2024 року зросте до 94% ВВП (проти 49% ВВП 2021 року).

"Так, боргове навантаження на економіку та бюджет суттєво збільшилося... Це зумовлено виключно повномасштабною війною. Зростання державного боргу під час війни є об'єктивною даністю. Так чи інакше, всі великі війни фінансувалися за рахунок підвищення податків, нарощування державного боргу та допомоги союзників" , – зазначив Гетманцев.

За квітень-2024 держборг збільшився у гривні на 1,5% (+86,2 млрд грн), а у валютному еквіваленті – на 0,3% (+0,5 млрд дол.). "Приріст за місяць обумовлюється запозиченнями на внутрішньому ринку та отриманням траншу в 1,5 млрд євро від ЄС за програмою Ukraine Facility", – наголосив нардеп.

Водночас доля найбільшої частини держборгу – перед офіційними кредиторами – вирішуватиметься після війни та за результатами її завершення, зазначив Гетманцев. За його словами, фінансове навантаження у зв'язку з цим має понести агресор – Росія.

"До цього часу Україна продовжить поводити себе як відповідальний боржник, уникаючи одностороннього дефолту і невиконання зобов'язань, але водночас реструктуризуючи частину зовнішнього боргу для полегшення боргового навантаження на бюджет воюючої країни. При цьому держава продовжуватиме повністю обслуговувати ОВДП, що залучаються через аукціон за необхідності здійснюючи реструктуризацію (ре-профайлінг) ОВДП у портфелі Національного банку", – пояснив Гетманцев.

Він додав, що боргову динаміку для України найближчим часом визначатимуть дві основні події. Це:

  • реструктуризація державного боргу перед комерційними зовнішніми кредиторами (власниками єврооблігацій, ВВП-варантів), яка має бути фіналізована до серпня 2024 року;
  • сек'юритизація доходів від заморожених російських суверенних активів з метою надання пільгового кредиту Україні на суму до 50 млрд дол., починаючи з 2025 року.

"Чекаємо на фіналізацію рішення з цього питання (щодо російських активів. – Ред.) у червні на саміті глав країн ЄС. Є обґрунтовані надії, що обидві події будуть на користь України. У будь-якому випадку, ми залишаємося у програмі МВФ, яка сама по собі є додатковою рамкою для забезпечення стійкості державного боргу у довгостроковій перспективі", – запевнив Гетманцев.

Як повідомляв OBOZ.UA, незважаючи на вимоги кредиторів, щоб Україна вже у серпні-2024 почала повертати борги, дефолт оголошуватись не буде. Серед іншого партнери України й самі зацікавлені в тому, щоб не допустити такого варіанта розвитку подій.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader