Корисні властивості куркуміну: природний засіб для здоров'я і довголіття
Корисні властивості куркуміну: природний засіб для здоров'я і довголіття

Корисні властивості куркуміну: природний засіб для здоров'я і довголіття

Куркумін — це основний компонент у складі куркуми, що здобув визнання завдяки своїм потужним протизапальним і антиоксидантним властивостям. Попри свою користь, куркумін погано засвоюється організмом, а тому були вигадані додаткові способи, як покращити його дію.  

Як саме збільшити ефективність куркуми, покращивши її засвоєння? Про це дізнавались в OBOZ.UA.

Причини обмеженої біодоступності 

Куркумін має низьку розчинність у воді, швидко метаболізується в печінці та погано абсорбується в кишківнику. Крім того, швидке виведення куркуміну з організму з жовчю також ускладнює його тривале збереження в крові.

Способи підвищення ефективності

Піперин, активна речовина чорного перцю, підвищує біодоступність куркуміну, пригнічуючи його метаболізм у печінці та покращуючи всмоктування в кишківнику. Всього дрібка чорного перцю суттєво підвищує біодоступність куркуми, збільшуючи її переваги та користь для організму.

Споживання куркуми разом зі здоровими жирами 

Куркумін є жиророзчинним компонентом. Споживання куркуміну з продуктами, що містять корисні жири, такими як оливкова та кокосова олія або авокадо, може покращити його абсорбцію в травному тракті. Крім того, приготування страв з куркумою та олійними інгредієнтами сприяє підвищенню її біодоступності.

Роль тепла у засвоєнні 

Приготування страв або напоїв, що містять куркуму, допомагає вивільнювати куркумін з його природної матриці, підвищуючи його біодоступність. Крім того, тепло рівномірно розподіляє частинки куркуміну в рідині, що сприяє кращому контакту зі стінками кишківника.

Поєднання фруктами 

Різноманітні фрукти та овочі містять кверцетин, флавоноїд, що підвищує всмоктування куркуміну, уповільнюючи його швидкий метаболізм. Споживання таких продуктів разом з куркумою може збільшити біодоступність куркуміну. Цей синергічний ефект виникає завдяки здатності кверцетину перешкоджати метаболічному розпаду куркуміну, що подовжує його присутність у крові.

РанішеOBOZ.UA опублікував інформацію, про корисні властивості куркуми для здоров’я.  

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader