"Рай диявола". Який вигляд має найвище місце на Землі, де живуть люди, і з якими проблемами вони зіштовхуються
"Рай диявола". Який вигляд має найвище місце на Землі, де живуть люди, і з якими проблемами вони зіштовхуються

"Рай диявола". Який вигляд має найвище місце на Землі, де живуть люди, і з якими проблемами вони зіштовхуються

Найвище місце на Землі, де живуть люди, знаходиться у перуанських Андах, його називають "раєм диявола". Офіційна назва міста – Ла-Рінконада, його 50 000 жителів живуть на висоті від 5 000 м до 5 300 м над рівнем моря.

Життя в Ла Рінконада надзвичайно складне: немає водопроводу, каналізації та сміттєзвалища. Їжа імпортується з нижчих районів, а електрика в місті була проведена лише у 2000-х роках, пише LiveScience.

Місто відоме видобутком золота, виникло як тимчасове шахтарське поселення понад 60 років тому. Але ціна золота полягає в тому, що мешканці мусять жити в екстремальних умовах з вдвічі нижчим тиском кисню, ніж у містах на низині.

Якщо піднятися на висоту, де розташоване місто Ла-Рінконада, одна з перших змін, яку ви помітите – це збільшення частоти дихання та пульсу. Це пояснюється тим, що в повітрі менше кисню, тому легеням і серцю потрібно більше працювати, щоб живити тканини.

"Рай диявола". Який вигляд має найвище місце на Землі, де живуть люди, і з якими проблемами вони зіштовхуються

"Коли ви перебуваєте на висоті приблизно 4500 метрів, той самий ковток повітря, який ви робите внизу, містить приблизно 60% молекул кисню, тож це великий стрес", – пояснює Синтія Белл, почесний професор антропології в Університеті Вестерн Резерв в Огайо.

У деяких людей може розвинутися стан, який називається гострою гірською хворобою (ГХХ), оскільки організм намагається пристосуватися до зниження рівня кисню. Це може викликати такі симптоми, як головний біль, втома, нудота та втрата апетиту. Зазвичай через тиждень або два на великій висоті частота серцевих скорочень і дихання людини трохи заспокоюються, оскільки організм починає виробляти більше еритроцитів і гемоглобіну, щоб компенсувати низький рівень кисню в повітрі.

Проте жителі високої місцевості, як і ті, що живуть у Ла-Рінконаді, здається, пристосувалися до середовища з низьким вмістом кисню багатьма способами. Наприклад, у високогірців Анд зазвичай високий рівень гемоглобіну в крові, що робить її густішою. Хоча це дозволяє жителям Анд переносити більше кисню своєю кров’ю, це також означає, що вони вразливі до розвитку захворювання, яке називається хронічною гірською хворобою (ХГХ). Це відбувається, коли організм виробляє надмірну кількість еритроцитів.

ХГХ може виникнути у людей, які живуть на висоті понад 3050 м протягом багатьох місяців або років і викликає такі симптоми, як втома, задишка, біль і біль. Приблизно кожен четвертий житель Ла-Рінконада страждає на гірську хворобу.

"Найкращим лікуванням ХГХ є пересування на невеликій висоті. Однак це не завжди життєздатне рішення, якщо хтось має всі засоби до існування в певному регіоні. Регулярне кровопускання та прийом препарату під назвою ацетазоламід, який зменшує вироблення червоних кров’яних тілець, може забезпечити деяке полегшення для пацієнтів із ХГХ, хоча безпека та ефективність цих методів лікування в довгостроковій перспективі все ще невідомі", – каже Татум Сімонсон, ад’юнкт-професор медицини Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що експерти визначили найстрашніший звук у світі. Його називають "свистком смерті".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader