Кількість уб'є якість. Як закон про мобілізацію вплине на рівень підготовки в ЗСУ
Кількість уб'є якість. Як закон про мобілізацію вплине на рівень підготовки в ЗСУ

Кількість уб'є якість. Як закон про мобілізацію вплине на рівень підготовки в ЗСУ

Наплив людей у ЗСУ після набуття чинності закону про мобілізацію викличе дві проблеми: переповнення навчальних центрів і прискорені програми навчань. Командування Сухопутних військ ЗСУ запевняло, що навчити можна будь-яку кількість солдатів, але опитані Фокусом бойові командири наполягають на збільшенні термінів і якості підготовки новобранців.

Дія закону про мобілізацію передбачає наповнення Збройних сил України новими кадрами. Багато мобілізованих потребують якісного рівня підготовки. Українські військові навчаються як за кордоном, так і в Україні, але деякі політики говорять про скорочення термінів підготовки.

"Мобілізованих куди направляють? У навчальні центри. Як правило, має бути два місяці [підготовки]. Зараз, наскільки я знаю, скорочують уже до півтора місяця", — розповідав народний депутат Валентин Наливайченко.

Причини прискорення програм полягають у великому напливі людей і нестачі навчальних центрів. У Європі ніколи не вчили непрофесійних військових: країни-члени НАТО завжди відбирали професіоналів за спеціалізацією. Наприклад, новобранець без досвіду не обслужить винищувачі F-16 — тут потрібна освіта, служба у військово-повітряних силах і знання мови.

"Детектор брехні треба пройти, щоб не агента російського туди прислати", — додав Наливайченко.

У Міністерстві оборони України спростовували слова нардепа щодо зниження термінів підготовки мобілізованих. Усе відбувається відповідно до законодавства: базова загальновійськова — 30 днів і професійна залежно від військово-облікової спеціальності — від 14 до 50 днів. Далі на мобілізованого чекає колективна підготовка до 15 днів, уточнили в міністерстві.

Командувач підготовкою Командування Сухопутних військ ЗСУ, генерал-майор Віктор Ніколюк наприкінці січня 2024 року стверджував, що навчальні центри ЗСУ підготують будь-яку кількість солдатів за завданням влади. За його словами, Україна накопичила бойовий досвід і на кілька років випереджає країни Північноатлантичного союзу.

"500 тисяч, 100 тисяч, 200 тисяч — як буде визначено законом про мобілізацію, ми готові. Ми постійно проводимо відповідні заходи, службові наради, де уточнюються фактичні можливості навчальних центрів і реальний стан інструкторського складу, тому що значна частина задіяна в районах виконання бойових завдань", — пояснював генерал-майор.

Проблема якості бойової практики

Командир роти ударних дронів ЗСУ Ігор Луценко в розмові з Фокусом зазначив, що термін підготовки новобранців у навчальних центрах його підрозділу становить щонайменше 35 днів і скорочувати його не планують. За цей час військовий опановує базові навички: стрільбу, риття окопів і пересування по місцевості.

Підготовка мобілізованих включає заняття із загальновійськових дисциплін і збори зі стрільбою бойовими патронами на полігонах.

"Про зменшення підготовки не чув, ці рознарядки ми не отримували. В умовах великої війни з РФ навпаки треба збільшувати терміни навчань. Проблема в різній якості бойової практики, а в умовах тотальної мобілізації її якість постраждає ще більше", — пояснює він.

Десантно-штурмові війська (ДШВ) настрілюють до 800-900 патронів за курс, інші підрозділи — менше. У роті Луценка рівень настрілу як у підрозділах ДШВ, а в деяких центрах норма — до трьох ріжків, в одному з яких до 30 патронів, додає він.

Спеціальна підготовка потребує ще більшої уваги і часто підрозділи самі навчають новобранців навичкам, які не були отримані в навчальних центрах.

Як готують операторів БПЛА?

Оператори дронів у батальйоні БПЛА "Ахіллес" у складі 92-ї ОШБр проходять кілька етапів до самостійного виконання бойових завдань. Після мобілізації цивільні проходять місяць загальної піхотної підготовки, їх вчать азів військової справи: що таке зброя і засоби зв'язку, як ними користуватися. Спеціальних навичок пілоти дронів набувають за термін від 30 до 45 днів — усе залежить від керованих засобів, пояснює Фокусу командир батальйону Юрій Федоренко.

"Навчання управлінню нічним бомбером займає місяць, а розвідувальним дроном типу "Лелека" — до 45 днів. Якщо не складено іспити, даємо додатковий час. Далі військового направляють у підрозділ, протягом семи днів на нього чекає бойове злагодження. Після солдата ставлять у відділення і дають 30 днів на тренування нальотів БПЛА в тилових умовах. Не менше двох тижнів відводиться на роботу з досвідченими розрахунками в полі", — повідомив він деталі навчання.

Тим, хто пройшов навчання, дають напрямок із невисокою інтенсивністю ведення боїв, і через деякий час вони самостійно виконують бойові завдання.

Інженери-сапери, зв'язківці та водії проходять 30 днів загальної підготовки та 30 — спеціальної. Мінімальний термін від мобілізації до виконання бойових завдань — 2 місяці, а максимальний — до 3,5 місяців. За словами Федоренка, ніхто не планує зменшувати кількість днів на навчання.

"Ми зацікавлені, щоб виключно підготовлені люди виконували бойові завдання. Так досягається ефективність, зберігаються життя людей і техніка, якою воюємо", — підсумував Федоренко.

Нагадаємо, в Україні діє закон про мобілізацію ув'язнених. Згідно з правилами, засуджені служитимуть у штурмових підрозділах.

Українські нардепи раніше говорили про поверхневе навчання бійців перед відправкою на фронт. У країнах НАТО підготовка військових залежно від військово-облікової спеціальності триває від шести до 12 місяців.

Теги за темою
війна Збройні сили України стрільба
Джерело матеріала
loader
loader