Канадським лікарям заборонили розслідувати випадки невідомого неврологічного захворювання
Канадським лікарям заборонили розслідувати випадки невідомого неврологічного захворювання

Канадським лікарям заборонили розслідувати випадки невідомого неврологічного захворювання

Випадки «загадкового» неврологічного захворювання почали реєструвати з 2015 року. З того часу кількість пацієнтів, ймовірно, перевищила 200 осіб. Мікробіолог Майкл Култхарт (Michael Coulthart), який очолює систему епіднагляду за хворобою Крейтцфельдта — Якоба в Агентстві охорони здоров’я Канади, заявив, що йому заборонили вивчати випадки невідомого неврологічного захворювання, яке вже майже 10 років вражає мешканців однієї з провінцій. Про це вчений розповів у електронних листах колегі, які є у розпорядженні видання The Guardian.

«Все, що я скажу: моя наукова думка полягає в тому, що в [Нью-Брансуїку] відбувається щось реальне, що неможливо пояснити упередженістю чи особистими намірами окремого невролога», — написав Култхарт. За його даними, кількість хворих вже перевищила 200 осіб, а причина, через яку влада не діє, може бути політичною.

Спалах невідомого неврологічного захворювання в Канаді

Навесні 2021 року ЗМІ почали активно писати про «загадкове» неврологічне захворювання, виявлене на Акадійському півострові східної канадської провінції Нью-Брансуєк з населенням менше 800 тисяч осіб. Перший підозрілий випадок виявили 2015-го, 2019-го їх стало 11, 2020-го — 24, 2021-го — 43, 2022-го — 48.

Пацієнти скаржилися на симптоми, які нагадали медикам ознаки хвороби Крейтцфельдта — Якоба (БКЯ), швидкопрогресуючого нейродегенеративного захворювання з групи пріонних хвороб: спочатку — болі, спазми і зміни в поведінці, а через 18-36 місяців до цього списку. м’язів, слинотеча та скрегіт зубами (бруксизм). Деякі постраждалі відзначали галюцинації, особливо тактильні.

Тоді вивченням випадків зайнявся невролог Альєр Марреро. Його команда аналізувала історії хвороби пацієнтів, проводила нейровізуалізацію, метаболічні та токсикологічні тести, брала люмбальну (спинномозкову) пункцію. Так хотіли виключити інші можливі захворювання, наприклад нейродегенеративні на кшталт деменції, аутоімунні та інфекції. Але провести чітку паралель із БКЯ чи з іншими недугами не вдалося.

Крім цього, дослідники прагнули зрозуміти, чи можна пояснити випадки атипового синдрому екологічними причинами, наприклад, зараження від комах або через воду.

«За останні 20 років ми не бачили такого кластера неврологічних захворювань, стійких до діагностики, як цей», — говорив Култхарт.

У лютому 2024 року влада Нью-Брансуїка опублікувала звіт, в якому дійшли висновку: загадкового захворювання не існує, а Марреро, як вважали чиновники, «не звертався за другою думкою» під час діагностики. Проте медикам рекомендували продовжувати стежити за зростаючим числом пацієнтів. На той момент 10 хворих померли.

«Комітет одноголосно погодився, що у цих 48 осіб (кількість пацієнтів на лютий 2024 року. — Прим. ред.) не було виявлено жодного неврологічного синдрому невідомої етіології. Грунтуючись на розглянутих доказах такого синдрому взагалі не існує», — заявила журналістам Дженніфер Рассел, головний лікар Нью-Брансуїка. Якихось факторів навколишнього середовища, які могли б стати причиною захворювання, також не виявили.

Сім’ї пацієнтів та дослідники розкритикували висновки чиновників. За даними Марреро, на той момент вже у 12 домогосподарствах зареєстрували хворих, був ризик «потенційної передачі вірусу від людини до людини». Невролог допускав можливу загальну причину.

Здавалося, що в розслідуванні поставили крапку, але лист Култхарта, на думку журналістів, показує стурбованість співробітників Канадського агентства охорони здоров’я. Біолог підкреслив, що сама складність питання надала політикам «лазівку», що дозволяє зробити висновок, ніби нічого підозрілого не відбувається, і випадки захворювання не пов’язані між собою.

«Я вірю, що істина згодом виявить себе. Але все, що ми можемо зробити зараз, — це продовжувати збирати інформацію про пацієнтів з підозрою на пріонну хворобу», — сказав Култхарт.

Джерело матеріала
loader
loader