Рада прийняла закон про англійську мову: хто не зможе влаштуватися на роботу без її знання
Рада прийняла закон про англійську мову: хто не зможе влаштуватися на роботу без її знання

Рада прийняла закон про англійську мову: хто не зможе влаштуватися на роботу без її знання

Закон про англійську мову в Україні прийнято 236 голосами. Також підтримано бюджетну підтримку для кінотеатрів, які демонструватимуть англомовні фільми.

У вівторок, 4 червня, Верховна Рада більшістю голосів прийняла закон про застосування англійської мови в Україні. Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

За його словами, за закон №9432 парламентарі віддали 236 голоси.

Законом, як повідомив народний обранець, закріплюється статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Окрім іншого, закон визначає категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою, унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів влади, органів місцевого самоврядування, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Зазначимо, що згідно з новим законом, відтепер обов'язково володіти англійською мовою повинні особи, які претендуватимуть на зайняття посад державної служби категорії "А", державної служби категорій "Б" і "В", перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів. Також англійською мають володіти голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники.

Також це стосується й військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України та поліцейські середнього та вищого складу Національної поліції України, та представники начальницького складу інших правоохоронних органів й служби цивільного захисту, прокурори, податківці та митники, перелік посад яких встановлюється Кабміном.

До обов'язково-"англомовних" закон також відніс керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлюється урядом.

Окрім того, як додав Ярослав Железняк, 226 голосами було підтримано й бюджетну підтримку для кінотеатрів за демонстрування англомовних фільмів.

Нагадаємо, 22 листопада Верховна Рада схвалила в першому читанні проєкт закону про застосування англійської мови в Україні, поданий президентом Володимиром Зеленським.

Народна депутатка Інна Совсун пояснювала, що працівникам "найвищої категорії" ця мова потрібна, аби мати мати доступ до експертизи англійською та можливість напряму комунікувати з іноземними партнерами.

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader