Розповідаємо, чому так відбувається і чи дійсно морозиво може стати причиною виникнення діабету. Спойлер – виною не цукор.
У відео блогер залишає ріжок морозива, як він стверджує, на 24 години. При цьому морозиво хоч і потануло, втратило свій вигляд, але не розтеклось.
Чому морозиво не тане
Частково це відбувається через мальтодекстрин – емульгатор, який уповільнює процес танення морозива. Розповідаємо, що це за речовини і як вони дійсно пов'язані із ризиком розвитку діабету.
Узагалі емульгатори використовують в багатьох продуктах. Зокрема, їх можна зустріти у майонезі, маслі і багато з них не становлять небезпеки. Ба більше, емульгатори зустрічаються навіть у природі, як от пектини у фруктах.
Чим дже таки небезпечні емульгатори
Дослідження опубліковане в The Lancet, виявило зв'язок між вживанням харчових емульгаторів і ризиком розвитку діабету 2 типу. Учені відстежували харчові звички і зв'язок емульгаторів на здоров'я більш ніж 104 000 людей. Ці спостереження були досить тривалими – з травня 2009 року по квітень 2023 року.
За цей час у 1056 учасників діагностували діабет 2 типу і в усіх них був вищий рівень впливу впливу емульгаторів.
Перелік емульгаторів, які пов'язують з ризиком діабету 2 типу:
- Каррагінани – входить до складу пива, молочних і безлактозних продуктів, цукерок і продуктів зі зниженим вмістом білка.
- Каррагінанова камедь – стабілізатор, який міститься в молочних і м'ясних продуктах, білкових коктейлях і порошках.
- Трикалійфосфат – можна зустріти у сирах, крупах та випічці.
- Моногліцериди і дигліцериди – містяться в морозиві, веганській олії та випічці.
- Гумміарабік – стабілізатор у молочних продуктах, напоях, цукерках, глазурі.
- Ксантанова камедь – загущувач, який часто є в заправках для салатів, хлібобулочних виробах, молочних продуктах.