Ухилянти готові платити до 20 тисяч доларів, щоб незаконно виїхати з України, – Андрій Рубель
Ухилянти готові платити до 20 тисяч доларів, щоб незаконно виїхати з України, – Андрій Рубель

Ухилянти готові платити до 20 тисяч доларів, щоб незаконно виїхати з України, – Андрій Рубель

Зазвичай ухилянти платять за можливість виїхати з країни кілька тисяч доларів. До 18 травня сума в середньому була 4-5 тисяч доларів. Але зараз, з прийняттям нововведень до закону, вона може сягати й 20 тисяч доларів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України Андрій Рубель.

"Мабуть, найбільш розповсюджений спосіб – це плисти через Тису. Хтось допливає, хтось – ні. Але схем дуже багато", – зазначив Рубель.

За його словами, здебільшого до функціонування різних схем причетні мешканці прикордонних регіонів. Вони знаходять клієнтів, які хочуть незаконно перетнути кордон. Ухилянти добираються до точки, яку їм вказують, а далі їх перевозять місцеві, які добре орієнтуються, знають кордон, знають, де немає прикордонників і, банально, переводять їх лісом або перевозять через кордон. Хтось доходить – це факт. Багатьох затримує поліція чи прикордонна служба.

"Але поруч із мешканцями прикордонних територій, є кримінальний світ, який теж намагається заробляти на цьому. Буквально пару тижнів тому ми затримали "кримінальних авторитетів", що брали участь у "сходці" трьох конкуруючих кланів, які розв'язували питання щодо перерозподілу сфер злочинного впливу та контролю за групами, які займаються незаконним переправленням осіб через кордон", – додав начальник Департаменту стратегічних розслідувань.

Він також зазначив, що усі схеми, апріорі, – незаконні, але їх умовно можна поділити на нелегальні та ті, яким надають виду законності. Якщо про незаконні, то в цьому випадку ми говоримо про перетин через кордон поза офіційними пунктами пропуску. До прикладу, у гідрокостюмах або човном через річки, лісосмугами, чи, як були випадки, роблять схованки у фурах і переправляють там чоловіків призовного віку.

У другому випадку – зловмисники в незаконний спосіб організовують законні підстави для виїзду. Тобто, за гроші одружують чоловіків на жінках з інвалідністю або на тих, які мають трьох і більше дітей, працевлаштовують на стратегічні підприємства та оформлюють їм відрядження, чи на підприємства водіями, що займаються міжнародними перевезеннями, чи то в якісь громадські організації, або ж сприяють в отримання груп інвалідності через ВЛК та МСЕК тощо.

Загалом, із початку 2024 року за матеріалами Департаменту відкрито 161 кримінальне провадження відносно 519 осіб за фактом незаконного переправлення через кордон. 155 фігурантам (40 - внесення відомостей до системи "Шлях") повідомлено про підозру, до суду скеровано 50 обвинувальних актів (12 - система "Шлях") відносно 114 осіб (30 - система "Шлях").

Джерело матеріала
loader