Нове дослідження показує, що простий вітамін може допомогти запобігти розладу нервової системи
Нове дослідження показує, що простий вітамін може допомогти запобігти розладу нервової системи

Нове дослідження показує, що простий вітамін може допомогти запобігти розладу нервової системи

Дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виявили мікроделецію хромосом і припустили, що звичайний вітамін може допомогти запобігти цьому стану. Дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго провели дослідження, яке дає нові знання про причини розщелини хребта, найпоширенішого структурного розладу нервової системи людини.

Робота групи під керівництвом Кенга Іой Вонга, доктора філософії, і Сангмуна Лі, доктора медицини, доктора філософії, обидва з лабораторії Джозефа Г. Глісона, доктора медичних наук, факультету нейронаук і медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. Дитячий інститут геномної медицини ім. Рейді відкриває перший зв’язок між розщелиною хребта та поширеною мікроделецією хромосом у людей. Дослідження показує, що особи, які мають цю хромосомну делецію — присутню в одному з 2500 живонароджених — демонструють ризик розщелини хребта більш ніж у 10 разів більший, ніж у загалу.

Дослідження також підкреслює потенційну роль звичайних харчових добавок у зниженні ризику spina bifida. Висновки нещодавно були опубліковані в журналі Science.

Роль хромосомних делецій

Глісон, професор Департаменту неврології та директор відділу неврології Дитячого інституту геномної медицини Рейді, є старшим автором дослідження. Він пояснив, що розщелина хребта, також відома як менінгомієлоцеле, вражає кожного 3000 новонародженого. На жаль, причини здебільшого невідомі. Повідомлялося про кілька мутацій, але вони могли пояснити лише незначну частку ризику, додав Глісон.

Щоб виявити генетичні причини захворювання, лабораторія Глісона Каліфорнійського університету в Сан-Дієго об’єдналася з колегами з усього світу, щоб створити Консорціум секвенування Spina Bifida у 2015 році. Консорціум почав зосереджуватися на крихітній делеції в хромосомі 22. Мікроделеції хромосоми стосуються стану в яких бракує кількох генів у хромосомі. Цільовий стан групи, відомий як 22q11.2del, був причетний до ряду інших розладів. Вони почали шукати 22q11.2del у пацієнтів зі спінальною біфідою.

«Усі пацієнти, яких ми залучили, мають найважчу форму розщелини хребта, і всі вони пройшли комплексне секвенування генома за найкращою практикою», — сказав Глісон. «Ми виявили 22q11.2del у 6 із 715 пацієнтів. Це може здатися невисоким відсотком, але це, безумовно, найпоширеніша одиночна генетична варіація, яка може сприяти spina bifida».

Далі він сказав, що група ідентифікувала вісім додаткових пацієнтів із розщелиною хребта, які мали делецію з когорти приблизно 1500 осіб, набраних через наявність загальної делеції 22q11.2, сказав Глісон.

Потім дослідники звузили причину серед багатьох генів у делеції 22q11.2 до одного гена, відомого як CRKL. Глісон пояснив, що в цьому хромосомному регіоні є дев’ять інших генів, які могли бути причиною. Він сказав, що команда почала процес елімінації, «вибиваючи» кожен ген миші один за іншим, коли вони отримали випадковий електронний лист від Долорес Лемб з медичного коледжу Weil Cornell. Лемб помітив деяких мишей у їхньому віварії, у яких був відсутній Crkl і які мали розщелину хребта. (Вонг пояснив, що дослідники використовують усі великі літери для опису гена у людей і малі літери для мишей.) Група Лемба дізналася про проект лабораторії Глісона через Асоціацію розщелини хребта.

«Це відкриття справді схвилювало нас, тому що це означало, що порушення CRKL може бути достатнім для spina bifida», — сказав Вонг, один з авторів дослідження. «Ми самі видалили мишачий ген Crkl і підтвердили, що у деяких мишей розвинулися дефекти нервової трубки, включаючи spina bifida». Більшість інших генів у делеції 22q11.2 згодом були виключені, додав він.

Роль фолієвої кислоти

Потім вони звернули свою увагу на те, як фолієва кислота може модулювати CRKL-опосередковану spina bifida. Вонг зазначив, що попередні дослідження на людях показали, що приймання фолієвої кислоти (також відомої як вітамін B-9) до зачаття знижує частоту розщелини хребта та інших дефектів нервової трубки на 30-50 відсотків, але механізми все ще залишаються загадкою. .

«Коли ми позбавили самок мишей-мутантів Crkl фолієвої кислоти в їжі, у багатьох їхніх нащадків були дефекти нервової трубки, і їх серйозність різко зросла», — пояснив Вонг. «Це свідчить про те, що фолієва кислота, яку приймають вагітні жінки, може не тільки зменшити ризик, але й тяжкість дефектів нервової трубки у їхніх нащадків».

«Ми сподіваємося, що наші висновки допоможуть дослідницькому співтовариству краще зрозуміти причини дефектів нервової трубки, особливо причини, які можна віднести до загальних генетичних знахідок, таких як делеція 22q11.2», — сказав Глісон. «Ми також сподіваємося, що наші висновки можуть сприяти здоровій вагітності, покращенню здоров’я жінок і кращим результатам для дітей».

Джерело матеріала
loader
loader