Допомога прийшла зі Сходу: стало відомо, чому Китай дедалі краще робить чипи
Допомога прийшла зі Сходу: стало відомо, чому Китай дедалі краще робить чипи

Допомога прийшла зі Сходу: стало відомо, чому Китай дедалі краще робить чипи

На Китай припадає половина експорту обладнання для виробництва чипів, зроблених у Японії.

Японія експортує своє обладнання для виробництва напівпровідників до Китаю, незважаючи на санкції США. Така ситуація відстежувалася на ринку протягом останніх трьох кварталів, повідомляє Nikkei Asia

На частку Китаю припадає 50% поставок устаткування для виробництва напівпровідників, компонентів для цього обладнання, а також устаткування для виготовлення плоских дисплеїв, зроблених у Японії. Вартість експорту в КНР підскочила на 82% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 521,2 млрд ієн (3,32 млрд доларів США). У липні 2023 року Японія зажадала від Міністерства торгівлі США схвалити відправлення виробничого обладнання для передових чипів, 14 нм і молодше, у так звані недружні країни.

Різке зростання поставок до Китаю частково викликане прагненням Пекіна знизити залежність від західних технологій. У вересні минулого року країна імпортувала обладнання для виробництва мікросхем з решти світу на суму 5,2 млрд доларів, що приблизно вдвічі більше, ніж роком раніше, як показують дані китайської митниці, водночас зростають закупівлі в Японії та Нідерландах. Дані уряду Китаю показують, що щомісячний імпорт у цій категорії продовжує зростати з року в рік, включно до квітня 2024 року.

Китайські виробники, які не можуть отримати обладнання для виробництва сучасних процесорів, переходять на виробництво мікросхем загального призначення, сказав Казума Кісікава з Дослідницького інституту Daiwa.

Вважають, що це зрушення спровокував стрибок експорту обладнання для виробництва чипів, що виходить за рамки торгових обмежень.

Напівпровідники зазвичай слідують циклам підйомів і спадів з інтервалом три-чотири роки. У другій половині 2022 року на тлі постпандемічних потрясінь світовий ринок почав падати. Однак світовий експорт обладнання для виробництва мікросхем з Японії зріс на 13% порівняно з минулим кварталом року, що стало першим показником зростання за останні п'ять кварталів.

Раніше ми писали про те, що в Китаї визнали, що не зможуть випускати передові чипи 3,5-нм і новіші. Топ-менеджер Huawei відкрито заявив, що через санкції США китайські виробники досі не можуть отримати обладнання для випуску найкращих процесорів.

Теги за темою
Японія
Джерело матеріала
loader
loader