Наближені до мера Харкова Терехова наварилися на 1 млрд гривень на держзакупівлях під час війни: ЗМІ розкрили схему
Наближені до мера Харкова Терехова наварилися на 1 млрд гривень на держзакупівлях під час війни: ЗМІ розкрили схему

Наближені до мера Харкова Терехова наварилися на 1 млрд гривень на держзакупівлях під час війни: ЗМІ розкрили схему

Після початку повномасштабного російського вторгнення харківська паливна компанія "Золотий стандарт К" заробила на державних тендерах близько мільярда гривень. Компанію пов’язують з наближеними до мера Харкова Ігоря Терехова особами.

Про це йдеться в розслідуванні ЗМІ. Журналісти підрахували, що у 2015-2020 роках "Золотий стандарт К" отримав підрядів загальною сумою на 56,6 млн грн. А після того, як Ігор Терехов очолив мерію Харкова, лише за 2021 рік ця сума збільшилася до 103 млн грн.

Найбільші доходи компанія почала отримувати під час повномасштабного вторгнення Росії. З кінця 2022 року по кінець травня 2024-го "Золотий стандарт К" підписав контракти з харківськими комунальниками на суму близько 1 млрд грн.

На цьому тлі допускається, що своїми успіхами компанія "Золотий стандарт К", яка належить харківському підприємцю Костянтину Батвінову, завдячує адмінресурсу Терехова. З початком великої війни комунальні підприємства почали віддавати багатомільйонні контракти взагалі тендерів – це стало можливим завдяки рішенню уряду щодо громад, де ведуться бойові дії.

Коли Харківську громаду виключили з переліку тих, де ведуться активні бойові дії, у найбільших тендерах, які дісталися "Золотому стандарту К" був вказаний розрахунок протягом 60, 120, 180 або навіть 365 днів. Це дозволило відсіяти інших учасників аукціону, оскільки рік чекати оплати вони були не згодні. Водночас з компанією Батвінова розраховувалися протягом декількох днів.

Наприклад, в останні дні 2023 року "Золотий стандарт К" став єдиним учасником та автоматичним переможцем тендеру від КП "Харківводоканал" на 85,15 млн грн (умова оплати до 180 днів). А в лютому-2024 ця сама компанія здобула перемогу в тендері на 5,8 млн грн від КП "Ритуал" Харківської міської ради (оплата протягом 90 днів). В деяких інших тендерах замовник відмовляв учасникам, що пропонували меншу вартість послуги, на користь "Золотого стандарту К".

Також журналісти помітили, що підписані з компанією Батвінова контракти, комунальні підприємства виконують як зразковий контрагент – розрахунок відбувається в найкоротші терміни після отримання пального. В майже сотні трансакцій на користь ТОВ "Золотий стандарт К", які відображені на цьому сайті, середній термін оплати становить 8 днів, хоча умови тендеру передбачали відстрочку оплати в середньому на 46 днів. Таким чином, враховуючи розмір середньої річної обліковій ставці НБУ у 16% річних, збитки комунальних підприємств Харкова через передчасні проплати могли становити 20 млн грн.

Крім того, зазначається, що група компаній Костянтина Батвінова, зокрема "Золотий Стандарт К", фігурують в матеріалах кримінального провадження Нацполіції. Саме на його заправках "НПЗ" в червні 2021 року були зроблені контрольні закупки бензину – за результатами експертизи він виявився низькоякісним фальсифікатом. Втім самому бізнесмену підозр не висували. А в жовтні 2023-го він виїхав з України за системою "Шлях" як волонтер, і відтоді не повертався, пишуть журналісти.

Також виявилося, що Костянтин Батвінов працював з колишнім чоловіком колишньої депутатки Харківської облради Ганни Кузнецової Віталієм Єфременком. Крім того, Батвінов і його дружина Яна хрестили сила Кузнецової Кирила Єфременка. Самій Кузнецовій з 2021 року закидають роман з Тереховим, а джерела "ЕП" стверджують, що пара і досі підтримує романтичні стосунки.

Також OBOZ.UA писав, що паливний ринок Харківщини захоплює фінансово-промислова група AES Group, яку пов'язують із відомим представником харківських еліт, першим заступником голови Харківської ОДА Олександром Скакуном, який до цього працював у СБУ. Ключовим активом AES є найбільший в Україні мініНПЗ у Мерефі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader