Новий метод надчутливої ​​рідинної біопсії дозволяє виявити рак на початкових стадіях
Новий метод надчутливої ​​рідинної біопсії дозволяє виявити рак на початкових стадіях

Новий метод надчутливої ​​рідинної біопсії дозволяє виявити рак на початкових стадіях

Рання діагностика допомагає виявити онкологічні захворювання на початкових стадіях. Тому своєчасні та ретельні обстеження вкрай важливі. Каліфорнійські вчені розробили новий метод рідинної біопсії, який фіксує найменші частки ракових пухлин.

Група американських і датських учених запропонувала використати штучний інтелект для виявлення циркулюючих пухлинних ДНК у кровотоку людини. Навчати ШІ планують на основі даних секвенування (зчитування послідовності нуклеотидів) ДНК з аналізів крові людей зі злоякісними пухлинами. Дослідники взяли зразки у пацієнтів з раком легень, меланомою, раком молочної залози, колоректальним раком та передраковими колоректальними поліпами.

Біопсія — метод діагностики, при якому спеціальним інструментом вилучається частина ураженої тканини для її лабораторного дослідження. У разі рідинної біопсії це забір нетвердих тканин, крові та рідин організму.

Рідина біопсія не новий метод діагностики в медицині. Однак раніше завдяки їй можна було виявити порівняно небагато ракових мутацій. А якщо їх вдавалося ідентифікувати, це було на серйозних стадіях захворювання. Один зі співавторів нового дослідження доктор Ден Ландау (Dan A. Landau) кілька років тому розробив альтернативний підхід, заснований на повногеномному секвенуванні ДНК у крові. Його метод був чутливішим до ДНК пухлини.

Тепер данські та американські вчені, зокрема Ландау, запропонували автоматизувати аналіз зразків за допомогою машинного навчання. На думку дослідників, ШІ зможе краще відрізняти «маркери» раку від «шуму» інших молекул.

У науковій статті, що вийшла у журналі Nature Medicine, вчені описали випробування своєї системи, яку назвали MRD-EDGE. Вони навчили розпізнавати специфічні мутації на зразках 15 пацієнтів із колоректальним раком. Система показала, що після хіміотерапії та операції у дев’яти пацієнтів був залишковий рак. У п’яти їх через кілька місяців з допомогою стандартної діагностики виявили рецидив.

Автори наукової роботи зазначили, що система не надала хибнонегативних результатів: у жодного з пацієнтів, у яких MRD-EDGE не виявив ДНК пухлини, не було рецидиву протягом періоду дослідження. Наразі вчені проводять додаткові дослідження системи та планують у найближчому майбутньому впровадити свою розробку до медичних клінік.

Джерело матеріала
loader
loader