«Ці дві дами не можуть домовитися»: Орбан розкритикував Мелоні та Ле Пен
«Ці дві дами не можуть домовитися»: Орбан розкритикував Мелоні та Ле Пен

«Ці дві дами не можуть домовитися»: Орбан розкритикував Мелоні та Ле Пен

«Ці дві дами не можуть домовитися»: Орбан розкритикував Мелоні та Ле Пен

Прем’єр Угорщини хотів би, щоб праві партії об’єдналися у Європарламенті

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував лідерів ультраправих партій Італії (прем’єр-міністра Джорджу Мелоні) та Франції (Марін Ле Пен) за те, що вони не уклали угоду про об'єднання в наступному Європарламенті. На його думку, альянс депутатів Європарламенту з правих партій (до яких відносять і партію Орбана «Фідес») «був би найбільшою парламентською фракцією в Європі».

«Ми мріяли про це, а потім прокидаємося і виявляється, що ці дві дами не можуть домовитися», – сказав Орбан в інтерв'ю газеті Kossuth Rádió 14 червня, передає POLITICO.

Коментарі Орбана з'явилися після того, як минулого місяця лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен запропонувала «об'єднаний фронт» прем'єр-міністру Італії Джорджі Мелоні, назвавши це «корисним».

Партія Мелоні «Брати Італії» входить до групи європейських консерваторів і реформістів у Європарламенті, а «Національне об'єднання» Ле Пен – до групи «Ідентичність і демократія». Обидві партії здобули значні перемоги на європейських виборах цього місяця, досягнувши найкращих результатів за всю історію.

Якби ці дві партії об'єднали зусилля, вони стали б другою за величиною групою в Європарламенті, після правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП). Але Мелоні не поспішає, прагнучи до потенційного альянсу з ЄНП і президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. 

Нагадаємо, на виборах до Європарламенту перемогла «Європейська народна партія» президентки Єврокомісії фон дер Ляєн. Партія Орбана отримала на цих виборах найгірший результат за всю історію (відповідно – найменше представників у Європарламенті). 

Вибори до Європарламенту завершилися, але в формуванні нових структур ЄС вибори до ЄП – лише перший крок. Далі – багато роботи, яка потребуватиме узгодження як між 27 країнами, так і між фракціями європейського законодавчого органу. Як змінився політичний ландшафт Європарламенту? Чого очікувати від цих змін нашій країні? Про це пише науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань у статті «Вибори до Європарламенту: Успіх правих популістів і як це вплине на Україну» на ZN.UA.

Джерело матеріала
loader
loader