Кремль імітує зацікавленість у переговорах: в ISW пояснили, чого хоче досягти Путін
Кремль імітує зацікавленість у переговорах: в ISW пояснили, чого хоче досягти Путін

Кремль імітує зацікавленість у переговорах: в ISW пояснили, чого хоче досягти Путін

Західні ЗМІ неодноразово повідомляли, нібито Володимир Путін зацікавлений у припиненні вогню в Україні шляхом переговорів, однак риторика Кремля і військові дії Росії свідчать про протилежне.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Так, аналітики посилаються на дані російських джерел, що працюють або працювали з Путіним, які розповіли агентству Reuters, нібито Путін готовий вести переговори про припинення вогню і подати їх громадськості тимчасово окупованої території України як «російську воєнну перемогу». Західні ЗМІ уже повідомляли про подібну зацікавленість Путіна раніше.

«Кремль регулярно імітує зацікавленість у змістовних переговорах в рамках інформаційної операції, яка має на меті переконати Захід піти на поступки щодо територіальної цілісності та суверенітету України. ISW не може визначити правдивість тверджень російських джерел про наміри Путіна, і ці анонімні заяви різко контрастують з офіційною публічною риторикою та діями Росії», - вважають аналітики.

Путін і Кремль помітно посилили свою експансіоністську риторику щодо України з грудня 2023 року, що вказує на те, що Росія має намір завоювати більше українських територій та повністю знищити українську державність та ідентичність. Військові наступальні операції росіян протягом останніх місяців свідчать про те, що Кремль більше зацікавлений у досягненні своєї довгострокової мети, ніж у будь-якому врегулюванні, підкреслюють аналітики.

Кремль небезпідставно сподівається, що заморожений фронт зробить підтримку України менш нагальною і значущою для Заходу і дозволить Росії випередити Україну в підготовці до відновлення бойових дій. На думку аналітиків, Росія може використати будь-яке припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в Україні.

«Російське вторгнення в Крим і на Донбас в 2014 році порушило численні міжнародні зобов'язання Росії щодо поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи визнання Росією України як незалежної держави в 1991 році і Будапештський меморандум 1994 року, в якому Росія взяла на себе зобов'язання не підривати суверенітет і територіальну цілісність України. Немає підстав вважати, що Кремль поважатиме будь-яку нову угоду, що зобов'язує Росію не порушувати суверенітет і територіальну цілісність України», - йдеться у звіті.

Кремль продовжуватиме імітувати зацікавленість у переговорах у критичні моменти війни, щоб впливати на ухвалення Заходом рішень щодо підтримки України. Західні повідомлення про нібито зацікавленість Путіна в переговорах взимку 2023-2024 років збіглися з дебатами в США щодо допомоги Україні, і Кремль міг імітувати зацікавленість у припиненні вогню, щоб переконати західних політиків тиснути на Україну, щоб вона вела переговори з ослабленої позиції і погодилася на врегулювання, яке, швидше за все, було б дуже вигідним для Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Путін, виступаючи в міністерстві закордонних справ РФ, знову повторив, що нібито «готовий до мирних переговорів», але для цього Україна має вивести свої війська з усіх окупованих росіянами регіонів, які Кремль називає «територією РФ», і повідомити про відмову від вступу в НАТО.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ці пропозиції є ультиматумом, якому не можна довіряти.

Теги за темою
Україна війна Володимир Путін
Джерело матеріала
loader
loader