Морську платформу Magura озброїли ракетами класу "повітря-повітря"
Морську платформу Magura озброїли ракетами класу "повітря-повітря"

Морську платформу Magura озброїли ракетами класу "повітря-повітря"

Командир спецпідрозділу ГУР МО України "Group 13" з позивним "Тринадцятий" підтвердив, що одна з нових модифікацій безекіпажної морської платформи Magura вже має на борту ракети Р-73.

У російської авіації з'явилась ще одна фобія

За словами військового, о снащені такими ракетами ударні морські дрони Magura вже використовувались під час бойових операцій на Чорному морі, і це стало серйозним фактором страху й ризику для російської авіації.

Такі розробки ефективні. Росіяни їх дуже бояться. Коли вони їх бачать, то бояться навіть підлітати. А унікальність в тому, що такого ні в кого немає. Це озброєння вже встановлене, і воно буде давати свої результати,
– розповідає Тринадцятий.

Крім того, командир "Group 13" згадав свої емоції, коли керована ним Magura уразила російський розвідувальний корабель "Іван Хурс". За його словами, адреналін в цей час просто накривав, а руки були мокрі. Водночас, дроном треба керувати досить ювелірно і навіть ніжно. Спецпризначенець ГУР МО пояснив, що рухи не мають бути різкі й неконтрольовані, все має відбуватись плавно.

Тринадцятий говорить, що ударні морські дрони Magura уже довели свою ефективність та позбавили Росію домінування в акваторії Чорного моря та знизили загрози для України.

Раніше представник Воєнної розвідки України Андрій Юсов говорив, що Чорноморський флот Росії за підтримки авіації та інших компонентів тиснув і намагався створювати додаткові загрози для України, наших Сил безпеки і оборони: зокрема, загрози десантних операцій. Морські дрони, насамперед – Magura V5, стали такою асиметричною відповіддю, яку ворог досі не може наздогнати.

Історія створення та бойове застосування морського дрона

  • У листопаді 2022 року Володимир Зеленський оголосив, що Україна планує створити перший у світі флот морських дронів. Тоді відкрили збір на створення таких безпілотників. Дальність ходу безпілотника мала складати до 800 кілометрів, а бойового навантаження він мав нести до 200 кілограмів.
  • Довжина дрона 5,5 метра, повна вага 1000 кілограмів, з яких корисне навантаження 300 кілограмів. Дальність його ходу до 800 кілометрів з крейсерською швидкістю в 41 кілометр за годину. Дрон за потреби може розганятись і до 78 кілометрів за годину.
  • У ніч з 31 січня на 1 лютого 2024 року воїни спецпідрозділу "Group 13" ГУР МО знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту Росії. Вартість втраченого державою-агресоркою корабля становить орієнтовно 60 – 70 мільйонів доларів. Під час атаки використали 6 дронів Magura.
  • 14 лютого 2024 року Головне управління розвідки у взаємодії з усіма складовими Сил безпеки і оборони України знищили великий десантний корабель "Цезар Куніков".
  • 5 березня 2024 року дрони Magura V5 успішно атакували російський патрульний корабель Чорноморського флоту "Сергій Котов".
Джерело матеріала
loader
loader