Україна та ЄС підписали угоду про продовження "транспортного безвізу"
Україна та ЄС підписали угоду про продовження "транспортного безвізу"

Україна та ЄС підписали угоду про продовження "транспортного безвізу"

Продовження "транспортного безвізу"

Підписання цього документу означає, що і надалі вантажні автоперевезення з України до ЄС та у зворотному напрямку не потребуватимуть спеціальних дозволів щонайменше до 30 червня 2025 року. Угода може бути автоматично продовжена ще на пів року за мовчазною згодою всіх сторін та відсутністю серйозних збоїв на автомобільному ринку перевезень.

Після підписання угоди в червні 2022 року Україна збільшила свій автомобільний експорт до ЄС приблизно на дві треті за обсягом і на одну третю за вартістю. Понад 300 тисяч додаткових тонн товарів щомісяця експортуються в обох напрямках. Угода збільшила торговий баланс ЄС з Україною на 500 мільйонів євро на місяць,
– заявила єврокомісарка.

"Транспортний безвіз" не тільки продовжили, а й внесли певні оновлення. Зокрема, тепер транспортні оператори повинні мати ліцензії на перевезення та маркування вантажівок.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що для України ця угода є важливою для виживання економіки та можливістю перевезення військової й гуманітарної допомоги.

"Я сподіваюсь, що через рік 18 місяців ми зустрінемось для підписання інших документів, не тільки для продовження тимчасових рішень цієї угоди. А для постійного рішення задля лібералізації перевезень між Україною і державами-членами ЄС, – сказав Деркач".

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader