Що не можна давати собаці: список заборонених продуктів
Що не можна давати собаці: список заборонених продуктів

Що не можна давати собаці: список заборонених продуктів

Наслідки неправильного харчування не обмежуються періодичною діареєю і блювотою. Іноді вживання шкідливих продуктів може призвести до утрудненого дихання, ниркової недостатності, ожиріння й навіть скорочення терміну життя вихованця.

Харчування тварини має бути збалансованим і містити всі необхідні корисні речовини. Одне з найкращих рішень — вологий і сухий корм для собак, розроблений з урахуванням потреб конкретної породи, розміру, віку, стану здоров’я. Якщо ви складаєте раціон вихованця самостійно, вам обов’язково потрібно знати про заборонену їжу. Що для нас безпечно, для собаки може виявитися токсином. Щоб вихованець був здоровим, активним і щасливим, переконайтеся, що нічого зі списку нижче не потрапляє в його організм.

1. Цибуля та часник

У шлунку собаки цибуля та часник виділяють токсичні дисульфіди, які пошкоджують ліпідні оболонки еритроцитів, можуть спричиняти денатурацію гемоглобіну та гіпоксію, порушити функції печінки. Клінічні симптоми отруєння передбачають анемію, блідість слизових оболонок, тахікардію, прискорене дихання (жовтяниця, ниркова недостатність — внаслідок гемолізу). Часник і цибуля небезпечні для собаки в будь-якому вигляді — сирі, смажені, тушковані, варені. Термічна обробка прибирає лише різкий запах, але не отруйні властивості для тварини.

2. Горіхи макадамії

Отруєння може виникнути після вживання в їжу приблизно 2 г горіхів макадамії на кілограм маси тіла. Протягом 12 годин з’являються такі симптоми як блювота, слабкість, судоми та атаксія. Інші горіхи нетоксичні, але містять багато жирів і створюють зайве навантаження на підшлункову залозу. У розумних кількостях волоські горіхи, фундук або мигдаль можуть стати для вихованця корисними ласощами.

3. Виноград і родзинки

Діарея, блювота, відсутність апетиту, проблеми з рухом, млявість, апатія, порушення функцій нирок, болі в животі, а іноді навіть судоми та слинотеча — все це може трапитися з собакою, якщо він з’їсть родзинки або виноград. Часом достатньо 10–12 виноградинок, щоб вплинути на самопочуття тварини. Перші симптоми помітні через кілька годин після вживання, але можуть з’явитися й через 2–10 днів. Якщо собака випадково з’їв виноград або родзинки, уважно стежте за станом. За перших ознак отруєння везіть до ветеринара.

4. Шоколад і какао

Що більше какао в шоколаді, то шкідливіший він для собаки. Проблема в теоброміні — речовині з какао-бобів. Тому слід бути обережними з усіма продуктами, що містять какао. Теобромін може спричиняти порушення дихання та серцеву аритмію. Він метаболізується у собак набагато повільніше, ніж у людей, і накопичується в організмі тварини. Клінічні симптоми отруєння передбачають тахікардію, серцеву аритмію, занепокоєння, блювання, утруднення дихання, діарею, ригідність м’язів.

Що не можна давати собаці: список заборонених продуктів - Фото 1

5. Кістки

Кістки становлять небезпеку для собак через ризик викликати кишкову непрохідність. Гострі кісткові фрагменти, що травмують слизову оболонку, можуть поранити ясна та спровокувати запалення кишківника, а в разі його непрохідності — перфорацію. Найнебезпечнішими є трубчасті кістки птиці, варені кістки. Під час вживання кісткові маси змішуються з фекаліями, що може призвести до закрепів і непрохідності. Симптоми передбачають затримку випорожнень, зниження/відсутність апетиту, блювоту та часті, болючі й неефективні потуги під час дефекації.

6. Ксиліт

Ксиліт — популярний замінник цукру та надзвичайно токсична речовина для собак. Він провокує у тварини стрімкий викид інсуліну та спричиняє різке падіння глюкози в крові, що може призвести до ушкодження та дисфункції печінки. Ксиліт міститься в найрізноманітніших продуктах, тому будьте уважними та перевіряйте етикетки. Апатія, слинотеча, нескоординовані рухи — основні симптоми отруєння ксилітом.

7. Молоко та молочні продукти

Категорично забороненими молочні продукти назвати не можна, але варто бути з ними обережними. Не всі собаки переносять лактозу. Часто переносність зникає з віком. Деякі тварини можуть страждати на алергію на молочний білок. Ба більше, коров’яче молоко занадто жирне для собак. Його вживання може викликати діарею і болі в животі, призвести до частих поривів до туалету та сильного зневоднення. Будьте уважні до стану улюбленця та відмовтеся від молочних продуктів у раціоні, якщо собака погано їх переносить.

У такий список неможливо внести абсолютно все, що може нашкодити тварині. Особливості харчування залежать від породи, індивідуальних потреб і багатьох інших чинників. Обов’язково консультуйтеся з фахівцем у спірних випадках.

Джерело матеріала
loader
loader