"Новий руйнівний потенціал": у ISW вказали на небезпеку використання Росією ФАБ-3000
"Новий руйнівний потенціал": у ISW вказали на небезпеку використання Росією ФАБ-3000

"Новий руйнівний потенціал": у ISW вказали на небезпеку використання Росією ФАБ-3000

Російські війська вперше застосували нову авіабомбу ФАБ-3000 М-54 із уніфікованим модулем планування та коригування (УМПК) для удару по "українських позиціях" на Харківщині. Це новий руйнівний потенціал для окупантів, якщо вони продовжать мати можливість безперешкодно застосовувати таку зброю.

Так вважають в Інституті вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Раніше український військовий експерт Олександр Коваленко розповів, що нова розробка ворога важить три тонни (з яких 1200 кг – вибухова речовина) і вона може негативно вплинути на ситуацію на полі бою.

Російські джерела широко розповсюдили кадри "першого в історії" удару ФАБ-3000 по нібито українському пункту дислокації в Липцях Харківської області 20 червня. Так звані військкори стверджували, що вона завдала суттєвих руйнувань. Але насправді бомба впала за 10 метрів від "місця призначення".

Український військовий портал Defense Express напередодні уточнив, що ціллю окупантів була лікарня в селі: їхня нова ФАБ промахнулася, але все-таки завдала значної шкоди.

В ISW зазначають, що колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу вперше заявив про серійне виробництво ФАБ-3000 М-54 під час візиту до Нижегородської області РФ у березні 2024 року. Він розповідав, що це варіанти некерованих бомб масою понад 3000 кг, які з додаванням модифікації УМПК можуть бути переобладнані в керовані кореговані бомби.

Російські джерела хвалилися виробництвом цієї зброї, але визнавали, що через вагу та габарити постачання бомб буде дуже скрутним для більшості тактичних літаків ЗС РФ.

"Той факт, що російські війська з'ясували, як запускати ФАБ-3000, є важливою подією і збільшить руйнівний потенціал тривалих атак корегованими бомбами проти українських сил та інфраструктури", – оцінили експерти ISW.

Вони наголосили, що окупанти вже збільшили використання керованих і некерованих корегованих бомб проти України, особливо в Харківській області, й це призвело до руйнівного ефекту.

"Новий руйнівний потенціал": у ISW вказали на небезпеку використання Росією ФАБ-3000

"Якщо ЗС РФ зможуть завдати масованого удару ще й ФАБ-3000 (або навіть більш важких КАБів), вони зможуть завдати ще більшої шкоди українським передовим позиціям і критично важливій інфраструктурі", – підкреслили аналітики.

Російські блогери напередодні писали, мовляв, удар 20 червня по Липцях не був особливо точним, але радіус ураження ФАБ-3000 "компенсує недостатню точність". В ISW додали, що це правда, особливо якщо окупаційні війська РФ зможуть використовувати такі бомби в безпрецедентних масштабах, як вони робили це з ФАБ-500 від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Як повідомляв OBOZ.UA, президент Володимир Зеленський заявив, що держава-терорист Росія щомісяця б’є по Україні 3200-3500 КАБами різної модифікації. Ці ворожі удари спрямовані винятково на ураження інфраструктури та цивільного населення, аби вселити страх у людей.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader