10 ознак, які свідчать про проблеми з кишечником
10 ознак, які свідчать про проблеми з кишечником

10 ознак, які свідчать про проблеми з кишечником

Все більше досліджень свідчить про важливість кишкового мікробіому для загального здоров'я людини. Від ризику діабету до психічного здоров'я, стан трильйонів мікробів у наших кишечнику має значний вплив на загальне самопочуття, а тому критично важливо дотримуватись здорового способу життя та вживати різноманітну, збалансовану їжу. 

Підтримка здорового мікробіому через вживання ферментованої їжі, повноцінний сон і зниження рівня стресу є ключовими стратегіями для благополуччя. Які сигнали свідчать про проблеми у роботі цього органу, розповіли в Eat This, Not That!

Закреп 

Коли здоров’я вашого кишечника порушено, це може проявлятися уповільненням під час випорожнення. Згідно з дослідженням 2022 року, опублікованого в журналі Nutrients, мікробіом має прямий вплив на рух кишечника, а відновлення балансу за допомогою відповідних пробіотиків може полегшити цей стан.

Діарея 

Іноді через дисбаланс, а саме дисбактеріоз, може виникнути протилежна проблема — діарея. Дослідження показали, що відновлення балансу мікробіоти за допомогою правильних пробіотиків може успішно лікувати як хронічну, так і гостру діарею.

Печія 

Коли кишечник не функціонує належним чином, це може впливати на верхні відділи шлунково-кишкового тракту, проявляючись у проблемах з кислотним рефлюксом. У дослідженні 2021 року виявлено, що 60,6% пацієнтів, які мали антирефлюксну операцію, стикалися з високим ризиком дисбактеріозом кишечника.

Погана шкіра 

Проблеми з кишечником можуть впливати на стан вашої шкіри. Дослідження в Microorganisms показало, що незбалансований мікробіом безпосередньо пов’язаний з розвитком різних шкірних проблем, таких як акне, атопічний дерматит, псоріаз та навіть рак шкіри.

Харчова чутливість 

Проблеми з засвоєнням певної їжі можуть бути пов’язані зі здоров’ям вашого кишечника. Дослідження показують, що зв’язок між харчовою чутливістю та мікробіомом включає складну імунну відповідь. У цьому випадку саме пробіотики можуть допомогти з пом’якшенням симптомів, наприклад, непереносимості лактози.

Втоплення 

Стани хронічної втоми можуть бути пов’язані із погіршенням здоров’я кишечника, навіть у фізично активних молодих дорослих. Про це йдеться у дослідженні в Nutrients за 2022 рок. Проте, сьогодні є потреба у додаткових дослідженнях з цієї теми, щоб точного встановити зв'язок втоми з неналежною роботою цього органа.

Біль у животі

Люди з функціональними розладами шлунково-кишкового тракту, такими як синдром подразненого кишечника або функціональної диспепсії, часто відчувають біль. Це може бути пов’язано з порушенням регуляції мікробіома.

Набір ваги 

Наразі достеменно невідомо, як неправильний кишечник впливає на збільшення ваги. Проте, наукові дослідження, опубліковані у 2020 році в журналі Preventive Nutrition and Food Science, підтверджують, що мікробіом має значний вплив на метаболізм поживних речовин і енергії, що є важливими чинниками регуляції ваги.

Здуття

Хоча метеоризм є нормальним проявом здорового шлунково-кишкового тракту, постійне неприємне роздуття може свідчити про надмірний бактеріальний ріст у тонкій кишці або сигналізувати про синдром подразненого кишечника. У випадку, якщо живіт постійно напружений, слід звернутись до лікаря для оцінки та діагностики проблем з кишечником.

Поганий сон 

Поганий сон і здоров’я кишечника часто взаємопов’язані. Недосипання може негативно впливати на мікробіом кишечника, що своєю чергою, призводить до подальших проблем зі сном. Зміна режиму сну може сприяти не лише кращому відпочинку, а й поліпшенню стану кишечника.  

РанішеOBOZ.UA розповів, які продукти можуть погіршити роботу кишечника.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader