Харчування впливає на запах тіла: які продукти підсилюють неприємні аромати – особливо в спеку
Харчування впливає на запах тіла: які продукти підсилюють неприємні аромати – особливо в спеку

Харчування впливає на запах тіла: які продукти підсилюють неприємні аромати – особливо в спеку

Не секрет, що те, що ми їмо, може впливати на запах нашого тіла. Особливо це стає помітним у спекотну погоду, коли інтенсивність потіння збільшується.

Піт, що виділяється нашим організмом, сам по собі не має запаху, оскільки складається в основному з води та солей. Однак, коли ми нервуємо або відчуваємо стрес, апокринові залози, розташовані в пахвових западинах та паху, виділяють специфічні речовини.

Харчування впливає на запах тіла: які продукти підсилюють неприємні аромати – особливо в спеку - Фото 1
Запах тіла. Фото з відкритих джерел

Ці зони є ідеальним середовищем для бактерій, чия життєдіяльність призводить до появи неприємного запаху. Важливо відзначити, що кожна людина має свій унікальний набір бактерій, що також впливає на інтенсивність запаху.

Деякі продукти можуть значно підсилювати неприємний запах тіла, роблячи навіть найефективніший дезодорант безсилим. Ось кілька таких продуктів:

Солодощі, випічка та алкоголь:

  • Ці продукти сприяють росту грибків у організмі, особливо якщо їх регулярно вживати у великих кількостях. Це може призвести до дисбалансу мікробіоти та розвитку кандидозу.
  • Алкоголь, перетворюючись в організмі на оцтову кислоту, виділяється разом із потом, що значно погіршує запах.

    Солодощі. Фото: Youtube
    Солодощі. Фото: Youtube

Часник, варені яйця, зелена цибуля, кмин, каррі:

  • Ці продукти збільшують вміст сірки в організмі, що може призводити до виділення сірковмісних газів. Проте, якщо імунна система працює нормально, неприємного запаху може не бути.

Кава, газовані напої, глутамат натрію та гостра їжа:

  • Надмірне вживання кави та газованих напоїв, а також продуктів з високим вмістом глутамату натрію та гострих спецій, може призвести до підвищеного потіння.

Запах як індикатор здоров'я

Іноді запах тіла може сигналізувати про наявність проблем зі здоров'ям. Наприклад, при непереносимості лактози тіло може пахнути капустою, а при цукровому діабеті — аміаком або прілими яблуками.

Якщо ви без видимих причин потієте кілька разів на день, особливо вночі, це може свідчити про гормональні порушення або інфекцію. В такому випадку необхідно звернутися до лікаря.

Ця стаття має виключно рекомендаційний характер. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Не займайтеся самолікуванням.

Раніше ми розповідали, що Випадіння волосся — не вирок: 7 способів подолати його

Також, Забудьте про карієс: що їсти, щоб зберегти зуби міцними

Джерело матеріала
loader
loader