Які популярні продукти викликають харчові захворювання: нове дослідження
Які популярні продукти викликають харчові захворювання: нове дослідження

Які популярні продукти викликають харчові захворювання: нове дослідження

Якщо вам подобається перекушувати сухофруктами між основними прийомами їжі, хапати жменю насіння або горіхів на ходу чи додавати мюслі до йогурту, ви належите до шанувальників продуктів з низьким вмістом вологи. Попри їхню популярність і смак, останнім часом з'ясувалося, що ці продукти можуть бути переносниками шкідливих патогенів, таких як сальмонела.

За даними The Journal of Food Protection, сальмонела є дуже поширеною в продуктах із низьким вмістом вологи і може виживати там тривалий час через неналежні санітарні умови, несправне обладнання та недостатній контроль інгредієнтів. Про це пише видання eatthis.com.

У 2020 році в Міжнародному журналі харчової мікробіології було опубліковано дослідження, на яке посилається IAFNS. Вчені вивчали присутність Salmonella та Listeria monocytogenes на таких продуктах, як сушена полуниця, яблука, родзинки, фісташки та шоколад.

У дослідженні використовувалися два нові методи дезактивації: один із застосуванням ультрафіолетового випромінювання, озону та перекису, а інший – із застосуванням етанолу. За даними IAFNS, обидва ці методи дезактивації можуть мати важливий вплив на майбутнє харчових інфекцій.

Ще одне дослідження, підтримане IAFNS, також було опубліковано в Міжнародному журналі харчової мікробіології. Замість того, щоб мати справу з тактикою дезактивації, це дослідження глибше вивчало температуру виживання Listeria monocytogenes на таких речах, як родзинки та сушена полуниця.

Дослідження показало, що зберігання продуктів при температурі 23 градуси Цельсія (близько 73 градусів за Фаренгейтом) допомагає інактивувати бактерії. Однак при 4 градусах Цельсія (або 39 градусах за Фаренгейтом) Listeria monocytogenes можуть виживати тривалий час.

А дослідження 2022 року Applied and Environmental Microbiology показало, що багато слідів сальмонели на сухофруктах не виявляються культурами, навіть якщо вони були життєздатними.

Ці дослідження є перспективними для безпечнішого майбутнього, коли справа доходить до хвороб та інфекцій, що передаються через їжу. Ми можемо зменшити вплив цих шкідників, якщо уникатимемо продуктів із низьким вмістом вологи.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як знизити рівень холестерину.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader