Споживання солі: чому його треба зменшити
Споживання солі: чому його треба зменшити

Споживання солі: чому його треба зменшити

Споживання солі: чому його треба зменшити

Рекомендації дали у МОЗ.

Кількість солі, яку споживає людина, впливає на рівень артеріального тиску та загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, скільки солі можна споживати.

Яку норму солі можна споживати

У МОЗ пояснили, що дані з різних країн свідчать про те, що більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток.

За даними ВООЗ, середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже двох мільйонів смертей щороку.

«У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г», – йдеться у повідомленні.

В Україні у 2021 році в межах реформи шкільного харчування, затверджені нові норми вмісту солі в хлібі, що споживають у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку – не більше 0,45 г солі на 100 г готового продукту.

Чому необхідно зменшити споживання солі

У МОЗ зазначили, що більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом.

Є декілька причин для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:

  • Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кровʼяного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.
  • Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності. Високий вміст солі в раціоні підвищує ризик розвитку хронічних захворювань нирок, оскільки солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на них.
  • Збереження кісткової тканини. Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. Обмеження кількості солі допомагає зберегти кальцій в організмі та підтримувати здоровʼя кісткової системи.
  • Профілактика ожиріння. Солона їжа часто містить велику кількість калорій, особливо якщо це оброблені або готові продукти.
  • Покращення смакових відчуттів. Якщо зменшити кількість солі в раціоні, то можна відновити природну чутливість до смаків. Це допомагає більше насолоджуватися натуральними смаковими властивостями продуктів та зменшує бажання додавати сіль до їжі.
  • Підтримка загального здоровʼя. Обмеження споживання солі сприяє загальному покращенню здоровʼя та самопочуття. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.

Щоби уникнути цих ризиків, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 г на добу.

Як споживати менше солі

Щоби зменшити споживання солі, ВООЗ пропонує:

  • їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
  • обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
  • готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
  • використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
  • обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування,  оброблених продуктів;
  • прибрати сільничку зі столу.

У МОЗ додали, що зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоровʼя.

Раніше ми писали, що у ВООЗ оновили рекомендації щодо здорового харчування.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело матеріала
loader
loader