Кілери російського пілота-перебіжчика Кузьмінова отримали гонорар від росіян у Відні – WSJ
Кілери російського пілота-перебіжчика Кузьмінова отримали гонорар від росіян у Відні – WSJ

Кілери російського пілота-перебіжчика Кузьмінова отримали гонорар від росіян у Відні – WSJ

Відень (столиця Австрії) став новим "лігвом" російських шпигунів у Європі. Зокрема, агенти РФ у цьому європейському місті можуть бути причетні до відстеження постачання західної зброї в Україну з Польщі та операції з убивства російського військового пілота Максима Кузьмінова в Іспанії.

Про це пише The Wall Street Journal. Як кажуть співробітники західних служб безпеки, кілери, які спочатку вистрілили в пілота, а потім переїхали його машиною, отримали оплату готівкою, наданою російськими держслужбовцями у Відні.

У статті також зазначається, що країна-агресор Росія відправляє великі обсяги готівки в інші країни, зокрема в Литву, використовуючи автомобільний транспорт. Російські дипломати на території Австрії переправляють гроші всією Європою, часто використовуючи для цього дипломатичну пошту, адже поліція не може її перевірити.

У WSJ нагадали, що Австрія є нейтральною державою і не входить у військові союзи. Шпигунство на території країни є законним, якщо не спрямоване проти самої Австрії.

Після 24 лютого 20222 року з Євросоюзу вислали 600 шпигунів, які видавали себе за дипломатів РФ. Водночас кількість російських держслужбовців в Австрії за останні два роки зросла з 300-400 до більш ніж 500 осіб. При цьому більш ніж половина – це "дипломати й адміністратори". В австрійській розвідці вважають, що до половини з них є шпигунами країни-агресора.

Таким чином Відень перетворився на базу для російських таємних операцій, зокрема фінансування та логістичної підтримки вбивств, диверсій і вербування в усій Європі, а також промислового шпигунства та операцій зі здійснення впливу.

Російські дипломати і допоміжний персонал живуть у більш ніж 40 об'єктах нерухомості у Відні, якими володіє Москва або люди й компанії, пов’язані з нею. На дахах об'єктів росіяни встановили обладнання для спостереження, зокрема стеження за супутниковими телекомунікаціями.

Як повідомляв OBOZ.UA, Максима Кузьмінова вбили в місті Ла-Вільяхойос (Іспанія) на автостоянці 13 лютого. Кілери зробили 12 пострілів, а потім переїхали жертву своєю машиною.

У ГУР МО України підтвердили, що Кузьмінов мертвий. Тодішній секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що колишньому російському військовому пропонували залишатися на території нашої країни. За словами представника української розвідки Андрія Юсова, пілот виїхав до Іспанії за власним бажанням.

У NYT написали, що українські розвідники попереджали росіянина, що його життя в небезпеці, але він проігнорував усі попередження.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader