Українські дрони закуповуватимуть через Prozorro: Федоров розкрив деталі
Українські дрони закуповуватимуть через Prozorro: Федоров розкрив деталі

Українські дрони закуповуватимуть через Prozorro: Федоров розкрив деталі

В Україні ухвалили постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони українського виробництва через закритий функціонал Prozorro, що підвищить прозорість та ефективність закупівель. Це надасть виробникам рівні умови доступу до державних контрактів і допоможе розвиватися та масштабувати виробництво.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. "Для виробників це можливість активніше розвиватися, створювати робочі місця і масштабувати виробництво в десятки разів. Уся чутлива інформація буде закрита для широкого загалу й недоступна росіянам," – зазначив Федоров.

Як працює новий механізм закупівель

Процес закупівлі дронів через закритий функціонал Prozorro прооводитиметься в декілька етапів. І виглядає наступним чином:

  • замовник виставляє на Prozorro оголошення-рамку з описом потрібного дрона;
  • продавці реєструються в цій рамці, після чого отримують інформацію про строки, місце поставки та інші необхідні дані;
  • аукціон проводиться між зареєстрованими продавцями, і переможцем стає той, хто надасть найвигіднішу пропозицію.

У лютому 2024 року Кабінет Міністрів України вперше дозволив купувати дрони через закритий функціонал Prozorro. Тоді це стосувалось безпілотників іноземного виробництва, таких як Mavic, Autel та Matric. Зараз же, завдяки новій постанові, цей механізм розширено і на українських виробників.

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками 2023 року заявив, що у 2024 році Україна виробить мільйон безпілотників. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін наприкінці грудня 2023 року також оголосив, що в Україні понад 200 заводів будуть виробляти мільйон дронів для Збройних Сил України. 2 липня 2024 року Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Постанови № 256 від 24 березня 2023 року, що передбачають вдосконалення порядку закупівель безпілотних систем:

  • держспецзв'язку тепер може здійснювати закупівлі БПЛА вітчизняного виробництва через систему Prozorro;
  • захист виконавців державних контрактів: чутлива інформація про них буде прихована;
  • підвищення прозорості закупівель: інструменти електронних закупівель сприятимуть прозорості та захищеності вітчизняних виробників.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, українці зможуть отримуватибронь від мобілізації протягом всього однієї доби. Для цього оформлювати заявки потрібно буде через портал "Дія". Тестувати функцію онлайн-бронювання від мобілізації почнуть вже у липні.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader