Наскрізна зарядка павербанка: корисна функція під час відключення електроенергії
Наскрізна зарядка павербанка: корисна функція під час відключення електроенергії

Наскрізна зарядка павербанка: корисна функція під час відключення електроенергії

Як працює наскрізна зарядка, плюси та недоліки

Що таке наскрізна зарядка

Всі знають, що зарядити смартфон можна за допомогою зарядки та розетки або за допомогою тієї ж зарядки та павербанку, тобто зовнішнього акумулятора. Щоб зарядити павербанк, також потрібні зарядка та розетка. 

А що робити, коли зарядка лише одна і часу мало, от-от вимкнуть світло, а потрібно зарядити  смартфон, і павербанк?  У такому випадку функція наскрізної зарядки буде саме те, що потрібно. З функцією наскрізної зарядки можна послідовно з'єднати пристрої —  розетку — зарядку — павербанк — смартфон. Таким чином за один і той самий час зарядяться і смартфон, і павербанк.

Ще один плюс такої зарядки — якщо електрику несподівано відключать, дорогий смартфон не постраждає від перепадів напруги в мережі і все одно зарядиться.

Як працює наскрізна зарядка

Технологія наскрізного заряду  заснована на схемах регулювання потужності та перенаправлення заряду. Встановлюється напрямок енергії та пріоритети. Залежно від того, який смартфон, павербанк може спочатку передавати заряд у смартфон, доки його  батарея не заповнить заряд, а  потім почне накопичувати енергію сам. В іншому разі, якщо смартфон "малопотужний", частина заряду йде в смартфон, а різниця накопичується в павербанку.

Недоліки наскрізної зарядки

Один з мінусів наскрізної зарядки — це помітно уповільнена підзарядка пристрою в порівнянні з підключенням безпосередньо до розетки. Швидкість зарядки у такому випадку обмежена максимальною вихідною потужністю портативного акумулятора, максимальною споживаною потужністю при наскрізному живленні та кількістю підключених пристроїв. 

Ще один мінус — це низька ефективність у порівнянні з прямим підключенням пристрою до джерела електроенергії. При передаванні енергії павербанк виділяє тепло, а якщо він ще й сам заряджається в цей час, перегрів буде сильнішим, що знижує ефективність процесу. Відсоток енергії, що втрачається внаслідок нагрівання, залежить від ефективності схем регулювання потужності. Крім того, перегрів шкідливий для батарей, особливо літієвих. Таким чином, попри зручність такого типу заряджання, теплове навантаження скорочує термін служби вашого портативного акумулятора.

Підтримка наскрізної зарядки

Така інновація перетворила звичайний павербанк на щось більше, ніж просто накопичувач енергії для підзарядки пристроїв. Але таку функцію підтримують не всі гаджети, тому зверніть увагу на інструкцію до свого  пристрою.Також ця технологія доступна на USB-хабах і док-станціях, де є USB-C Power Delivery (PD) і куди можна під'єднати зарядний пристрій ноутбука.

Джерело матеріала
loader