Стане окрасою саду: як виростити вдома платикодон
Стане окрасою саду: як виростити вдома платикодон

Стане окрасою саду: як виростити вдома платикодон

Платикодон — це багаторічна трав'яниста рослина, що належить до родини дзвоникових. Її також називають широкодзвіночок.

Ця рослина має дуже цікавий вигляд та є доволі невибагливою в догляді. Про те, як її виростити, розповів Флористікс Інфо.

Посів

Найчастіше платикодон розмножують насінням. Його можна сіяти одразу у відкритий ґрунт навесні, але краще спершу виростити розсаду. В такому разі сіяти квітку потрібно наприкінці лютого або на початку березня.

Спершу покладіть посівний матеріал у марлевий мішечок та занурте його в воду на два дні. Потім наповніть ящики або вазони ґрунтом для квітучих рослин та покладіть на нього насіння. Також його можна трохи заглибити, але не більше ніж на 3-5 мм.

Після посіву зволожте землю з розпилювача, накрийте плівкою та поставте в тепле місце (20-22 градуси). Поливайте посіви лише тоді, коли підсохне верхній шар ґрунту.

Через тиждень чи два, коли з’являться паростки, плівку можна зняти, а температуру повітря знизити до 18-20 градусів. Після того, як на рослині з’явиться 3-4 повноцінних листки, сіянці варто пересадити по окремих горщиках діаметром близько 10 см.

Стане окрасою саду: як виростити вдома платикодон

Вибір місця

Вибрати правильне місце для посадки дуже важливо, адже рослина не полюбляє пересадки.

Платикодон полюбляє добре освітлені місця, але може рости і в напівтіні. Щодо ґрунту, то варто саджати рослину в пухку, поживну, помірно вологу землю з нейтральною кислотністю. Також важливо враховувати залягання ґрунтових вод. Коренева система у дорослої рослини вертикальна, тому може постаждати через надлишок вологи вглибині ґрунту.

Посадка платикодону у відкритий ґрунт

Розсаду платикодону висаджують у відкритий ґрунт, коли мине загроза останніх заморозків, зазвичай це відбувається в кінці травня або на початку червня. Перед посадкою ґрунт потрібно перекопати та внести в нього по половині склянки деревної золи і столовій ложці комплексного мінерального добрива на 1 метр квадратний.

Потім викопайте лунки, розміром на декілька см більше, ніж горщики для розсади. Між ними повинна бути відстань близько 25-30 см. Садівники радять пересаджувати платикодон перевалкою.

Догляд за платикодоном

Протягом перших двох тижнів після висадки у відкритий ґрунт рослини потрібно поливати щодня. Потім кількість поливів зменшують до одного раз в три дні. Також варто регулярно розпушувати ґрунт та видаляти бур’яни. Щоб робити це не так часто, можна замульчувати ділянку.

Підживлювати квітку комплексним добривом треба раз на місяць. Крім цього, варто час від часу прищипувати платикодон, щоб він не витягувався надто сильно.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як виростити вдома на городі аналог маракуї.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader