Інсульт молодшає: експерти надали дані
Інсульт молодшає: експерти надали дані

Інсульт молодшає: експерти надали дані

Інсульти все частіше трапляються у молодих людей, – стверджують останні дані нового звіту Центрів контролю та профілактики захворювань США CDC. Якщо раніше перший напад інсульту міг статися у людей віком 60-65 років, то зараз це все частіше відбувається у 40-45 років. 

Таку невтішну статистику медики пов'язують із поширенням ожиріння, гіпертонії та діабету, які у свою чергу взаємопов'язані з малорухливим способом життя, шкідливими звичками, незбалансованим харчуванням, екологією та стресами. 

Проте ризик інсульту можна знизити, змінивши спосіб життя, – впевнені експерти. Чого боїться інсульт та як убезпечити себе від ранніх проявів серцево-судинних захворювань?  

Тривожна тенденція: чому інсульт помолодшав?

Експерти CDC виявили, що порівняно з показниками десятирічної давності, ризик інсульту серед американців молодше 65 років збільшився приблизно на 15%. Хоча у дорослих віком 65 років і старше, як і раніше, спостерігається найвищий рівень інсультів, захворюваність серед них залишалася стабільною протягом того ж періоду часу.

Судячи з даних нового звіту Центрів з контролю та профілактики захворювань, поширення ожиріння та діабету 2–го типу – основний   фактор ризику інсульту серед молодих людей. 

"Ця тенденція, безумовно, тривожна, і ми також помітили її у нашій власній практиці", – зазначає доктор медицини, доцент кафедри нейрохірургії та керівник відділення нейросудинної хірургії Єльської школи медицини Чарльз Матук. 

Що таке інсульт?

Інсульт – це невідкладний стан, який характеризується гострими неврологічними симптомами. Визначають два основні типи інсульту: ішемічний та геморагічний.

Ішемічний інсульт або мозковий напад відбувається тоді, коли тромб, який переміщається по тілу, наприклад, з вашого серця, блокує мозкову артерію. Майже всі випадки інсульту характеризуються саме таким чином. При геморагічному інсульті кровоносна судина в мозку розривається. 

Інсульт може торкнутися будь-якої частини тіла, проте ключовою особливістю є те, що симптоми з'являються раптово. Ці різкі зміни можуть включати:

  • оніміння або слабкість однієї частини тіла;
  • проблеми з вимовою чи розумінням; 
  • сплутаність свідомості;
  • втрату рівноваги та координації;
  • втрату зору;
  • сильний головний біль невідомої причини. 

Хоч симптоми інсульту, як правило, однакові у чоловіків та жінок, деякі дослідження показали, що жінки частіше мають нетрадиційні симптоми інсульту, такі як загальна слабкість, зміни психічного стану, головний біль або мігрень, а також втрата свідомості.

Що стоїть за збільшенням інсультів серед молоді? 

Для звіту CDC дослідники порівняли дані про стан здоров'я, надані самими респондентами у період з 2011 до 2013 року, з інформацією, зібраною у період з 2020 по 2022 рік. 

Дослідники виявили, що поширеність інсульту серед людей віком від 18 до 44 років та від 45 до 64 років збільшилася на 14,6% та 15,7% відповідно.

За цей період загальна поширеність інсульту по всій країні збільшилася на 7,8%. Показники виросли як серед чоловіків, так і серед жінок. Серед дорослих з освітою нижче середнього зафіксовано найбільше зростання захворюваності на інсульт – на 18,2%.

"Зростання поширеності інсульту відповідає зростанню інших факторів ризику серцево–судинних захворювань за останні кілька десятиліть. До них відносяться ожиріння, гіпертонія, високий рівень холестерину, діабет та захворювання серця",– зазначає доктор медицини й співробітник відділу профілактики серцево–судинних захворювань та інсульту CDC Омойє Імойсілі.  

Згодом ці стани призводять до утворення шкідливих відкладень у кровоносних судинах, ускладнюючи проходження достатньої кількості крові по артеріям. Це збільшує ризик утворення тромбу, який, потрапляючи до мозку, може призвести до інсульту.

Лікар Матук також додає, що розповсюдження таких звичок, як куріння, малорухливий спосіб життя й надмірне вживання алкоголю також може бути причиною збільшення частоти інсультів серед молодих людей. 

Як запобігти інсульту та як на нього реагувати?

Лише генетичні чинники, які підвищують ризик інсульту, неможливо контролювати. В інших випадках, щоб знизити ризик інсульту, важливо скоригувати спосіб життя:

  • регулярні вправи можуть значно знизити ваші шанси, як і дієта з низьким вмістом цукру та солі, багата фруктами та овочами. 
  • Також слід уникати куріння або відмовитись від нього, якщо ви вже почали. 
  • Експерти також наголошують на важливості лікування хронічних захворювань, таких як ожиріння та діабет під керівництвом лікаря. 

Якщо ви підозрюєте, що у вас чи у когось із ваших близьких інсульт, важливо негайно звернутися за медичною допомогою:  

"Існують методи лікування інсульту, але вони найбільш ефективні та безпечні лише протягом кількох годин після появи симптомів", – зазначає доктор медицини, судинний невролог Брендон Джильо.

Хоч частота інсультів зростає у всіх вікових групах, швидке розпізнавання та негайна медична допомога можуть значно покращити результат та знизити майбутню інвалідність внаслідок інсульту, – наголошують медики. Відмова від куріння, регулярні тренування, здорове харчування та усунення наслідків стресів можуть також допомогти уникнути проблем із серцево-судинною системою у молодому віці.  

Джерело матеріала
loader
loader