Популярну літню ягоду продають майже по оптовій ціні: скільки коштує
Популярну літню ягоду продають майже по оптовій ціні: скільки коштує

Популярну літню ягоду продають майже по оптовій ціні: скільки коштує

У 2024 році ціни на кавуни на оптовому ринку значно нижчі порівняно з минулим роком, мінімальна ціна становить 23 грн за кілограм, а магазини реалізовують ягоду майже по закупівельній ціні. Це зниження пов'язане з високим врожаєм вітчизняних виробників і збільшенням обсягів імпорту з Туреччини та Греції.

Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович. За її словами на сьогодні мінімальна ціна кавунів становить 23 грн за кілограм, що на 15-20% нижче, ніж минулого року в цей же період. На оптовому ринку "Шувар" можна знайти кавуни з різних регіонів України:

  • Закарпаття: відпускні ціни на кавун з поля в цьому регіоні становлять 18 – 20 грн за кілограм. Завдяки сприятливим погодним умовам, у Закарпатті був відмінний врожай, що призвело до зниження цін на продукцію;
  • Одеська область: В Одеській області відпускні ціни на кавуни варіюються від 19 до 21 грн за кілограм. Регіон збільшив площі під кавунами, що призвело до стабільної пропозиції та зниження цін.

Імпорт кавунів у 2024 році також сприяв зниженню цін на ринку. Таким чином:

  • Туреччина: значний обсяг імпортованих кавунів надходить з Туреччини. У 2024 році обсяг імпорту з Туреччини зріс на 10%, що дозволило утримувати ціни на низькому рівні;
  • Греція: імпорт кавунів з Греції зріс на 8% порівняно з минулим роком, сприяючи збільшенню пропозиції та стабілізації цін на ринку.

На оптовому ринку "Шувар" ціни на кавуни варіюються в залежності від країни походження. А саме:

  • Одеса: 23 – 25 грн/кг;
  • Македонія: 25 грн/кг;
  • Молдова: 25 – 27 грн/кг;
  • Азербайджан: 25 грн/кг;
  • Греція (без кісточок): 40 грн/кг.

Однією з головних причин зниження цін на кавуни є сприятливі погодні умови, які сприяли високому врожаю вітчизняних виробників. Це дозволило знизити витрати на вирощування та зберігання продукції, що вплинуло на кінцеву ціну для споживачів.

Збільшення обсягів імпорту з Туреччини та Греції сприяло зростанню пропозиції кавунів на ринку. Це, в свою чергу, допомогло стабілізувати ціни на низькому рівні, оскільки конкуренція між вітчизняними та імпортними виробниками зросла.

Ціни на кавуни в супермаркетах

У магазинах ціна кавунів коливається від 25 до 30 грн за кілограм, що майже дорівнює закупівельній ціні. Це зниження цін пояснюється кількома факторами, включаючи високий врожай вітчизняних виробників та збільшення обсягів імпорту. 

  • Сільпо – 24 грн/кг;
Скільки коштує кавун на ринку
  • АТБ – 28 грн/кг;
Ціна на кавуни в Сільпо
  • МегаМаркет – 29,90 грн/кг;
Сприятливі погодні умови вплинули на ціну
  • Varus – 25,90 грн/кг;
Скільки коштує кавун у Varus

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, на українському ринку сільськогосподарських продуктів склалася незвична ситуація – ціни на лохину, яка є традиційно однією з найдорожчих ягід, тепер знизилися до меншого рівня, ніж в ожини. Це пов'язано з тим, що пропозиція лохини на ринку значно перевищує попит.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала