Корицю отримують із кори різних видів коричних дерев. Її використовують як прянощі та лікарський засіб упродовж тисяч років, а ще це ароматний та універсальний інгредієнт для різних страв. Про це повідомляє Уніан, пише agronews.ua.
Кориця може знизити рівень цукру і холестерину в крові, а також зменшити запалення, але вживання великих доз цієї прянощі може мати несприятливі наслідки для здоров’я.
Кориця містить сполуку під назвою циннамальдегід, яка надає аромату і частково відповідає за різні корисні властивості та протизапальні ефекти.
Кора кориці містить й інші біологічно активні сполуки, як-от катехіни та проціанідини, які належать до підгрупи флавоноїдів і можуть чинити антиоксидантну та протизапальну дію.
Під час дослідження учасники з переддіабетом приймали три щоденні дози кориці по 500 міліграмів (мг) (одна третина чайної ложки) протягом 12 тижнів. Дослідники виявили, що за цей період покращився рівень швидкої глюкози в плазмі крові та толерантність до глюкози у людей з переддіабетом.
Деякі дослідження показують, що сполуки, які містяться в кориці, можуть захищати серце. Дослідники вивчали вплив перорального приймання кориці на людей з метаболічним синдромом.
В учасників, які приймали добавку кориці, порівняно з плацебо значно знизилася вага, жирова тканина живота, загальний холестерин, тригліцериди, холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), а також артеріальний тиск.
Дослідження в лабораторіях засвідчили, що кориця має антибактеріальні властивості і може допомогти зменшити кількість деяких видів бактерій, які можуть спричиняти захворювання і псувати продукти харчування та косметику.
Експерти вважають, що кориця може чинити нейропротекторну дію. Дослідження, проведені в пробірках і на тваринах, засвідчили, що властивості екстрактів кориці можуть потенційно пригнічувати та запобігати основним факторам, що сприяють розвитку хвороби Альцгеймера.
Кориця зазвичай використовується в невеликих кількостях. Хоча вона багата деякими мікроелементами, такими як кальцій, магній, фосфор і калій, вони не зроблять істотного внеску у вашу щоденну норму поживних речовин.
Одна чайна ложка кориці, що дорівнює 2,6 г, містить поживні речовини:
- Калорії: 6
- Грам жиру: 0
- Вуглеводи: 2 г
- клітковина: 1 г
- Натрій: 0,26 мг
- Цукор: 0 г
- Білок: 0,1
- Кальцій: 26,1 мг
- Залізо: 0,21 мг
- Магній: 1,56 мг
- Фосфор: 1,66 мг
- Калій: 11,2 мг
- Вітамін А: 0,39 мкг
Кориця касії містить хімічну речовину кумарин, яка може завдати шкоди печінці. Тривале вживання кориці касії може спричинити проблеми, особливо у людей з підвищеною чутливістю, наприклад, у тих, хто страждає на захворювання печінки.
Кориця також може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами, наприклад, статинами, які знижують рівень холестерину, і пероральними препаратами, що використовуються для лікування діабету. Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, вживання середньої кількості кориці зазвичай допустимо, але про безпеку кориці у великих дозах мало що відомо.
Алергія на пряність трапляється рідко, але якщо ви підозрюєте, що маєте алергію на корицю, то уникайте всіх продуктів, що містять її.