Вчені з’ясували дивовижну користь кориці для здоров’я
Вчені з’ясували дивовижну користь кориці для здоров’я

Вчені з’ясували дивовижну користь кориці для здоров’я

Корицю отримують із кори різних видів коричних дерев. Її використовують як прянощі та лікарський засіб упродовж тисяч років, а ще це ароматний та універсальний інгредієнт для різних страв. Про це повідомляє Уніан, пише agronews.ua.

Кориця може знизити рівень цукру і холестерину в крові, а також зменшити запалення, але вживання великих доз цієї прянощі може мати несприятливі наслідки для здоров’я.

Кориця містить сполуку під назвою циннамальдегід, яка надає аромату і частково відповідає за різні корисні властивості та протизапальні ефекти.

Кора кориці містить й інші біологічно активні сполуки, як-от катехіни та проціанідини, які належать до підгрупи флавоноїдів і можуть чинити антиоксидантну та протизапальну дію.

Під час дослідження учасники з переддіабетом приймали три щоденні дози кориці по 500 міліграмів (мг) (одна третина чайної ложки) протягом 12 тижнів. Дослідники виявили, що за цей період покращився рівень швидкої глюкози в плазмі крові та толерантність до глюкози у людей з переддіабетом.

Деякі дослідження показують, що сполуки, які містяться в кориці, можуть захищати серце. Дослідники вивчали вплив перорального приймання кориці на людей з метаболічним синдромом.

В учасників, які приймали добавку кориці, порівняно з плацебо значно знизилася вага, жирова тканина живота, загальний холестерин, тригліцериди, холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), а також артеріальний тиск.

Дослідження в лабораторіях засвідчили, що кориця має антибактеріальні властивості і може допомогти зменшити кількість деяких видів бактерій, які можуть спричиняти захворювання і псувати продукти харчування та косметику.

Експерти вважають, що кориця може чинити нейропротекторну дію. Дослідження, проведені в пробірках і на тваринах, засвідчили, що властивості екстрактів кориці можуть потенційно пригнічувати та запобігати основним факторам, що сприяють розвитку хвороби Альцгеймера.

Кориця зазвичай використовується в невеликих кількостях. Хоча вона багата деякими мікроелементами, такими як кальцій, магній, фосфор і калій, вони не зроблять істотного внеску у вашу щоденну норму поживних речовин.

Одна чайна ложка кориці, що дорівнює 2,6 г, містить поживні речовини:

  • Калорії: 6
  • Грам жиру: 0
  • Вуглеводи: 2 г
  • клітковина: 1 г
  • Натрій: 0,26 мг
  • Цукор: 0 г
  • Білок: 0,1
  • Кальцій: 26,1 мг
  • Залізо: 0,21 мг
  • Магній: 1,56 мг
  • Фосфор: 1,66 мг
  • Калій: 11,2 мг
  • Вітамін А: 0,39 мкг

Кориця касії містить хімічну речовину кумарин, яка може завдати шкоди печінці. Тривале вживання кориці касії може спричинити проблеми, особливо у людей з підвищеною чутливістю, наприклад, у тих, хто страждає на захворювання печінки.

Кориця також може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами, наприклад, статинами, які знижують рівень холестерину, і пероральними препаратами, що використовуються для лікування діабету. Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, вживання середньої кількості кориці зазвичай допустимо, але про безпеку кориці у великих дозах мало що відомо.

Алергія на пряність трапляється рідко, але якщо ви підозрюєте, що маєте алергію на корицю, то уникайте всіх продуктів, що містять її.



Перегляди: 0
Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader