Союзники по НАТО погодять у Вашингтоні змістовний пакет із підтримки України - Столтенберг
Союзники по НАТО погодять у Вашингтоні змістовний пакет із підтримки України - Столтенберг

Союзники по НАТО погодять у Вашингтоні змістовний пакет із підтримки України - Столтенберг

Під час саміту НАТО у Вашингтоні лідери країн-союзниць погодять змістовний пакет подальшої допомоги для України, який буде орієнтованим на майбутнє та слугуватиме міцним мостом для наближення України до членства в Альянсі.

Про це сьогодні у Вашингтоні під час спілкування з журналістами перед початком пленарної зустрічі Північноатлантичної ради на вищому рівні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це буде історичний саміт, тому що ми святкуватимемо 75-ту річницю найбільш успішного безпекового Альянсу в історії. Але ми зробимо більше за святкування. Ми прийматимемо важливі рішення на майбутнє, щодо нашої (системи) стримування й оборони, щодо України, і щодо розвитку взаємин з нашими партнерами, особливо в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. В тому, що стосується України, як я очікую, союзники погодять змістовний пакет, який складатиметься з п’яти елементів», - сказав генсек НАТО.

Він зауважив, що першим таким елементом буде створення окремого командування НАТО для України, яке опікуватиметься наданням Україні безпекової допомоги та тренування для її Збройних сил. Другим елементом є погодження довгострокових фінансових внесків для продовження та нарощування військової допомоги для України. Крім цього, як очікується, під час саміту будуть зроблені нові оголошення про надання Україні негайної військової допомоги, включаючи поставки засобів протиповітряної оборони.

Важливими елементами наступних рішень саміту НАТО щодо підтримки України, за словами Столтенберга, стануть також укладення двосторонніх безпекових угод між членами Альянсу й Україною та нарощування зусиль у досягненні повної взаємосумісності між Збройними силами України та відповідними силами країн Альянсу, включаючи створення нового Центру аналізу, тренувань і навчання в Польщі.

«Все це разом це складає міцний міст для членства України в Альянсі. Я впевнений, що союзники підтвердять зобов’язання, що Україна стане членом НАТО», - додав Єнс Столтенберг.

Як повідомлялося, цього тижня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним із головних питань якого є нарощування військової допомоги для України.

Фото: НАТО

Теги за темою
НАТО
Джерело матеріала
loader
loader